Βόρεια Μακεδονία: Αμετακίνητη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα “Μακεδονία”»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείου Τύπου της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα «στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη προσωπικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική

ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

«Η Πρόεδρος θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα», καταλήγει η συμφωνία.

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Νωρίτερα, σε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» της Σιλιάνοφσκα, που μίλησε για «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της, προχώρησε το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Το μήνυμα πως «σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών» εκπέμπει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, απαντώντας για την ωμή πρόκληση της Σιλιάνοφσκα, η οποία σε νεότερη ανάρτησή της επιμένει ως «πρόεδρος της Μακεδονίας».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» – φωτογραφίζοντας τη Σιλιάνοφσκα – να είναι σε επαγρύπνση σημειώνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ακυρώνει την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα

Σημειώνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ακυρώνει την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα.

Ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η πρόκληση της νέας προέδρου, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της και ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μη τήρηση του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Επεσήμανε ότι είτε θα πρέπει να ακολουθήσει η επανάληψη της ορκωμοσίας είτε ο Γιόβαν Μιτρέσκι, πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας.

newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα