Αναλυτές για Alpha Bank: Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά – Η πιο φθηνή ελληνική τράπεζα

Οι Jefferies, Deutsche Bank, Eurobank Equities, Optima Bank, AXIA και Beta Securities εκτιμούν ότι η Alpha Bank ξεκίνησε θετικά τη χρονιά, ενώ θεωρούν μπόνους την πιθανή επαναγορά μετοχών.

Η Jefferies εξηγεί ότι η Alpha Bank

ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ύψους 211 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν 17% πάνω από το consensus, με τα κέρδη προ προβλέψεων να προηγούνται κατά 7%. Οι απομειώσεις στις 69 μονάδες βάσης ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες και παρακολουθούνται κάτω από τις προβλέψεις για το έτος.

Η Alpha επανέλαβε τις προβλέψεις της για φέτος και σχολίασε ότι οι τάσεις κατά το α’ τρίμηνο βλέπουν “τους κινδύνους να κλίνουν προς τα πάνω”. Η Jefferies διατηρεί την τιμή στόχο των 2,55 ευρώ με σύσταση αγοράς (buy).

Η Jefferies επισημαίνει για τη διανομή μερίσματος ότι η Alpha αύξησε τις υποτιθέμενες διανομές ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησης της αγοράς για την περίοδο 2024-2026 σε περίπου 30% (από πάνω από 25%). Όσον αφορά τη διανομή των 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 (ποσοστό διανομής 20%), η Alpha επιδιώκει να το μοιράσει 50/50 μεταξύ μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς (υπό την προϋπόθεση έγκρισης).

Αναφορικά με την καθοδήγηση και τις προοπτικές για το 2024 ήταν αμετάβλητες με την Alpha να σχολιάζει ότι “οι τάσεις του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν εκ νέου τις προοπτικές για το έτος με τους κινδύνους να κλίνουν προς τα πάνω σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων επιτοκίων και μια βραδύτερη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης λιανικής”.

H Deutsche Bank από την πλευρά της εκτίμησε ότι η Alpha Bank παρέδωσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, σύμφωνα ή ελαφρώς καλύτερα από το consensus στις περισσότερες γραμμές, με την κύρια διαφορά να προέρχεται από τις προβλέψεις και τις εμπορικές συναλλαγές, οδηγώντας σε υπερκάλυψη των καθαρών κερδών κατά 8%.

Με τα καθαρά έσοδα (NII) ήδη μειωμένα σε τριμηνιαία επίπεδα, τα επίπεδα δραστηριότητας στήριξαν τις αμοιβές παρά την εποχικότητα. Το κόστος παραμένει υπό έλεγχο, ενώ οι προβλέψεις για δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται παρά τον αντίκτυπο από τις πωλήσεις. Συνολικά, τα σταθερά κέρδη οδήγησαν σε δείκτη αποδοτικότητας RoTE 13,5% το α’ τρίμηνο (πρόβλεψη για το 2024 πάνω από 13%), ενισχυμένα επίσης από τα κεφάλαια, με τον δείκτη CET1 να βρίσκεται ήδη στο 14,6% (16,2% PF).

Η γερμανική τράπεζα διατηρεί την τιμή στόχο των 2,20 ευρώ και τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Alpha Bank. Βάσει των εκτιμήσεων της Deutsche Bank, η μετοχή της Alpha Bank αποτιμάται με 5,8 φορές τον δείκτη Ρ/Ε για φέτος και 0,5 φορές τον δείκτη P/ΤBV, ενώ η αποτίμηση σε όρους Ρ/Ε βαίνει μειούμενη προς τις 4,8 φορές το 2026.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank ξεπέρασαν τόσο τις εκτιμήσεις της, όσο και του consensus σε όλους τους τομείς, με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 222 εκατ. ευρώ (έναντι consensus 190 εκατ. ευρώ και εκτίμησής της 194 εκατ. ευρώ), +2,7% σε τριμηνιαία βάση (+37% σε ετήσια βάση), χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα από μη βασικές δραστηριότητες και τις χαμηλότερες απομειώσεις.

Το Adj. ROTE (μετά τα πλεονάζοντα κεφάλαια) διαμορφώθηκε στο 13,5% πάνω από την καθοδήγηση για φέτος για 13%. Η διανομή των €122 εκατ. από τα κέρδη του 2023 (απόδοση 3,2%) θα κατανεμηθεί μεταξύ μετρητών και επαναγορών, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

H Optima Bank εξηγεί ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στις προοπτικές της διοίκησης σχετικά με την εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), των προθεσμιακών καταθέσεων (μείγμα, κόστος), των εσόδων από προμήθειες, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της δυναμικής του ισολογισμού τα επόμενα τρίμηνα. Η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση 9% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η οποία δεν δικαιολογείται από το υψηλότερο προφίλ RoTE.

Η τιμή στόχος είναι 2,10 και η σύσταση είναι buy. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η τράπεζα θα επανεξετάσει και θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την τιμή-στόχο και τη σύσταση για τη μετοχή.

Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι η Alpha Bank δημοσίευσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της, με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 13% πάνω από την AXIA και 20% πάνω από το consensus, με δείκτη RoTE 13,5% (225 μ.β. πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς).

Ο αναφερόμενος δείκτης CET1 περιλαμβάνει ένα δεδουλευμένο ποσοστό διανομής 24 μ.β., για να υποστηρίξει μια πληρωμή περίπου 35% από τα κέρδη του 2024. Οι βασικές τάσεις του τριμήνου περιλάμβαναν μια περίπου 4% διαδοχική συρρίκνωση των NII λόγω της επίδρασης των ημερολογιακών ημερών, του υψηλότερου κόστους των αντισταθμιστικών πράξεων και του frontloading της έκδοσης προνομιούχων τίτλων πρώτης κατηγορίας.

Ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε κατά 287 μ.β. περίπου σε τριμηνιαία βάση στο 38,4, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμεινε σταθερός στο 6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΙΑ. Ο δείκτης FL CET1 του ομίλου στο 14,9% ή 14,6% (εκτίμηση AXIA στο 15%) μετά τη συσσώρευση μερίσματος (κατά 24 μ.β.), αυξημένος κατά 35 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, αποδίδεται κυρίως στη θετική συνεισφορά της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων κατά 67 μ.β.. Ο αναφερόμενος δείκτης CET1 περιλαμβάνει ένα δεδουλευμένο διανομής 24bps, για να υποστηρίξει μια πληρωμή περίπου 35% από τα κέρδη του 2024.

H Βeta Securities, μετά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, επισημαίνει ότι η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο σημείο των ομοειδών της, δηλαδή στις 0,53 φορές στον δείκτη TBV. Σημειώνει ότι η Alpha Bank έχει προτείνει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή που θα καταβληθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών (διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 που θα είναι 50% μετρητά και 50% επαναγορά μετοχών).

Λόγω του σημαντικού discount έναντι των ομοειδών και της έγκαιρης εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου βλέπει λόγους να κλείσει η Alpha το χάσμα αποτίμησης με άλλες συστημικές τράπεζες, συνεπώς παραμένει αγοραστής στα τρέχοντα επίπεδα.

Διαβάστε Επίσης:

Alpha Bank: Προχωρά σε buy back 37 εκατ. μετoχών

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 211,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο – Επιστροφή €122 εκατ. στους μετόχους

IRIS: Πρόταση Χατζηδάκη για αύξηση στα 1.000 ευρώ την ημέρα του ορίου χρήσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναλυτές, Alpha Bank,analytes, Alpha Bank