Λείπουν οι γυναίκες στην ΕΚΤ

Οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι βουλευτές για την απουσία γυναικών από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι "δικαιολογημένες", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων.

"Το ζήτημα της ισότητας μας απασχολεί πολύ (...). Οι ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι βάσιμες στο θέμα αυτό", είπε ο Ντράγκι

στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που δίνει κάθε μήνα στη Φρανκφούρτη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, σε μια ψηφοφορία που είχε καθαρά συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν το διορισμό του Ιβ Μερς, του νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παντελή απουσία γυναικών από το όργανο αυτό.

Η ΕΚΤ δεν αποφασίζει μόνη της για τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής ή του Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δίνουν την τελική έγκριση για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Χαρακτηρίζοντας "πολύ σημαντικό" το θέμα της ισότητας, ο Ντράγκι ευχήθηκε να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες σε διοικητικές θέσεις. Πρόσφατα, γερμανικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να διοριστεί μια γυναίκα επικεφαλής του μελλοντικού μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης, ο οποίος θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Ντράγκι είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει εικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα