Ο Γ. Στεργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Ειδικός Γραμματέας Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιώργος Στεργίου, μίλησε στις 10/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Θα πρέπει να κάνουμε μια  πιο ώριμη κουβέντα γύρω από το θέμα των τιμών, γιατί εδώ και πολλά χρόνια ακόμα και σε πολύ καλύτερες εποχές από αυτές που ζούμε σήμερα, συζητάγαμε πάλι το θέμα των τιμών, αλλά μάλλον με κραυγές, μάλλον βάζοντας ετικέτες, χωρίς να μπαίνουμε ποτέ ουσιαστικά στο τι διαμορφώνει το κόστος των προϊόντων και τελικά

παίζει μεγάλο ρόλο στην τελική τιμή που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής για πάρα πολλά προϊόντα... Είναι γεγονός ότι με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και μετά, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πολύ μεγάλη άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα. Να θυμίσω ότι φτάσαμε ακόμα και σε επίπεδα που ξεπέρασαν το 5%...».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι σήμερα βρισκόμαστε στο 2,3% με επίσης πτωτικές τάσεις, παρότι το διεθνές περιβάλλον τώρα είναι πάρα πολύ αρνητικό. Θα θυμίσω ότι ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι περίπου στο 2,5%, άρα λοιπόν για πρώτη φορά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι κάτω από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Αυτά τα νούμερα στα οποία αναφέρομαι, δεν σημαίνουν τίποτα για τον καταναλωτή, ο οποίος μάλλον τα χρήματα που έχει για να διαθέσει, λιγοστεύουν. Παρόλα αυτά όμως εγώ θέλω να τα επισημάνω, ακριβώς γιατί πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας και να καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα, δεν είναι μία χώρα η οποία ζει απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι Βόρεια Κορέα, ούτε Κούβα. Μπορεί κάποιοι να θέλανε να γίνουμε Κούβα ή Βόρεια Κορέα, πάντως δεν είμαστε ούτε Κούβα ούτε Βόρεια Κορέα. Άρα λοιπόν επηρεαζόμαστε και από τις Διεθνείς Συνθήκες. Το δεύτερο όμως που είναι καθαρά Ελληνικό πρόβλημα, είναι ότι επί σειρά ετών έχουμε αφήσει μια αγορά -την οποία θέλουμε να λέμε ελεύθερη- να λειτουργεί κολοβά και με στρεβλώσεις...  Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, υποτίθεται σε ένα καθεστώς απελευθέρωσης, συνεχίζουμε να έχουμε πολύ υψηλό μεταφορικό κόστος».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα