Συνεργασίες Ελλήνων και ξένων μουσικών

Η πόλη και οι ήχοι της, η μουσική ανθρωπογεωγραφία της Αθήνας και οι νέες τάσεις που απορροφά, αλλά και παράγει η πόλη είναι το θέμα της νέας έρευνας του Αθήνα 9.84 που παρουσιάζεταθ έως τις 2μμ. Η έρευνα κινείται από τις συνεργασίες Ελλήνων με ξένους μουσικούς (μιλούν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Βιτάλη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Ελένη Πέτα, η Yasmin Levy), στους ξένους μουσικούς,
οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στην Αθήνα, όπως ο Daniel Armando (των Apurimac), ο δεξιοτέχνης στο ούτι Haig Yazdjian από τη Συρία και η Marta Moreleon από το Μεξικό.

Καταγράφει τις μουσικές των μεταναστών στην Αθήνα: Τι ακούν; Τι παίζουν; Με τι διασκεδάζουν; Παρουσιάζει ρεπορτάζ στον δρόμο, παρέα με τους μουσικούς που ντύνουν με ήχους την καθημερινότητα στην πόλη, τις γλώσσες που συναντιούνται και τους ρυθμούς που ανακατεύονται.

Η Μεξικάνα Μάρτα Μορελεόν, εξηγεί ότι ο λόγος που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι η αγάπη που τρέφουν οικογενειακώς για την χώρα μας, με αποτέλεσμα και τα 4 αδέλφια να έρθουν εδώ. Όπως λέει στον Αθήνα 9.84, νιώθει ιδιαίτερα τυχερή που ζει 26 χρόνια στην Ελλάδα έχοντας μάλιστα συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς ενώ μιλά και για τα κοινά μουσικά στοιχεία ανάμεσα στην χώρα μας και το Μεξικό.

Ο Haig Yazdjian, γεννήθηκε στη Συρία και ζει στην Ελλάδα 33 ολόκληρα χρόνια. Όπως λέει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στις 2 χώρες ούτε ως προς τη μουσική ούτε ως προς την γενικότερη κουλτούρα κάτι που τον κάνει να νιώθει οικεία ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει και για τις συνεργασίες του με Έλληνες μουσικούς.

Στον Αθήνα 9.84 μιλά και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία δεν μας έχει αφήσει "παραπονεμένους" καθώς έχει κάνει διάφορες συνεργασίες με μουσικούς από το εξωτερικό. Όπως τονίζει, κάθε μια από αυτές τις συνεργασίες είναι για την ίδια ένα μάθημα το οποίο της προσφέρει ψυχικά και μουσικά οφέλη.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μας μιλά τόσο για τις συνεργασίες του με ξένους μουσικούς όσο και για την ιδέα που είχε σε μια συναυλία στο Βέλγιο. Μιλάμε για τον δίσκο "Οι άγγελοι τραγουδούν ακόμα στη Μεσόγειο".

Ένα cd με γαλλικά τραγούδια έφτασε στα χέρια του και ακούγοντάς τα "του άνοιξε η διάθεση" όπως λέει, αναζητώντας μουσικούς και μουσικές της Μεσογείου του σήμερα. Συνεχίζοντας ο Λαυρέντης Μαχαιρίστας ομολογεί ότι για την απόφαση να υλοποιήσει την ιδέα του τον παρακίνησε η προτροπή ενός νεαρού σε μια συναυλία του Τονίνο Καροτόνε, για μια συνεργασία των δύο καλλιτεχνών.

Από εκείνη την στιγμή όπως λέει ξεκίνησε ένα ονειρικό ταξίδι με συνεργασίες και "βόλτες" στην Ευρώπη με κατάληξη την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο την οποία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας την χαρακτήρισε ως "κοινωνικό γεγονός".

Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια, στις 9 Μαϊου θα κάνει μια συναυλία με τον Καροτόνε στις Βρυξέλλες μετά έχει σειρά το Παρίσι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αμερική ενώ θα επιστρέψει και δισκογραφικά, αυτή τη φορά με τραγούδια του... στα Ισπανικά.

Για τη συνεργασία της με την Yasmin Levi μίλησε στον Αθήνα 9.84 η Ελένη Βιτάλη. Όπως λέει, παρ' όλο που δεν μπορούσαν να μιλήσουν μεταξύ τους λόγω γλώσσας, το τραγούδι που ερμήνευσαν παρέα τις ένωσε σε τέτοιο βαθμό, που η Levi της προσέφερε τα...κλειδιά του σπιτιού της!

Για αυτή τη συνεργασία μας μίλησε και η Yasmin Levi, η οποία -όπως λέει- μεγάλωσε ακούγοντας την Ελένη Βιτάλη και είχε για πολλά χρόνια το όνειρο να συνεργαστεί μαζί της κάποια στιγμή. Με τον δίσκο της Σιντίρ, η ίδια της πρότεινε να πουν μαζί ένα τραγούδι παρ' όλο που γνώριζε ότι η Βιτάλη δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιου είδους συνεργασίες.

Επίσης, η Yasmin Levi μίλησε στην Νάνσυ Αγγελοπούλουκαι για άλλους 'Ελληνες καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ή θα συνεργαστεί όπως με τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γιάννη Χαρούλη και τον Γιώργο Νταλάρα.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Συντονισμός: Πανδώρα Παφίλη
Έρευνα-Ρεπορτάζ: Λίλλυ Καρατζαφέρη, Αθηνά Κορλίρα, Νάνσυ Αγγελοπούλου, Κωνσταντίνα Βρεττού, Μαρία Τιγκιρίδου, Νάντια Σκεπετάρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα