Deloitte: Ποιες αλλαγές φέρνει για τις επιχειρήσεις η ψήφιση του ΑΙ Act

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ Act), με άμεση ισχύ για τα κράτη-μέλη, ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε εφαρμογή προς τα τέλη Μαΐου, δίνοντας στις επιχειρήσεις περιθώριο 6-24 μηνών για να προσαρμοστούν. Τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση μπορούν να φτάσουν τα 35 εκατ. ευρώ ή το 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου ομιλικού τζίρου.

Σε

μια επισκόπηση του ΑΙ Act, καθώς και μία περιγραφή των επόμενων βημάτων για τις επιχειρήσεις, προχώρησε η Deloitte. Αρχικά, το AI Act ακολουθεί μια προσέγγιση ρύθμισης των συστημάτων ΑΙ με βάση τους κίνδυνους που προκύπτουν από αυτά για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Το πλαίσιο αυτό αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα συστήματα ΑΙ αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται με τρόπο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ζητήματα ασφάλειας, καθώς και τις αξίες της ΕΕ.

Τα συστήματα κατηγοριοποιούνται ως εξής: Απαγορευμένα συστήματα ΑΙ, Συστήματα ΑΙ υψηλού κινδύνου, Συστήματα ΑΙ χαμηλού κινδύνου, Συστήματα ΑΙ ελάχιστου κινδύνου και Συστήματα ΑΙ γενικού σκοπού. Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για την εφαρμογή του ΑΙ Act, οι επιχειρήσεις οφείλουν άμεσα να αξιολογήσουν τη χρήση και την ανάπτυξη τεχνολογιών ΑΙ από τις ίδιες, σε σχέση με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα επόμενα βήματα για τις επιχειρήσεις είναι: Χαρτογράφηση συστημάτων, Αξιολόγηση κινδύνου, Ανάλυση αποκλίσεων, Εναρμόνιση και τεκμηρίωση, Εκπαίδευση, Sandbox καινοτομίας και Διαρκής ενημέρωση.

Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μοιάζει να διαπερνά κάθε πτυχή της ζωής μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε ο πρώτος νομοθέτης σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρεί να ρυθμίσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως επισημαίνει η εταιρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Deloitte, Ποιες, ΑΙ Act,Deloitte, poies, ai Act