Ζεεχόφερ: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του ευρώ

Τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ώστε οι Γερμανοί πολίτες να αποφασίσουν για την σωτηρία του ευρωπαϊκού νομίσματος ζητεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Για "έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη" κάνει λόγο στην ίδια εφημερίδα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, ενώ ο.....
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζητεί περισσότερες εξουσίες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Ζεεχόφερ επισημαίνει ότι δεν μπορούν
πλέον οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική να λαμβάνονται μόνο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και προτείνει να ενταχθούν οι σχετικές πρόνοιες στο γερμανικό Σύνταγμα. "Είναι ένας καλός τρόπος να φέρουμε την ευρωπαϊκή ιδέα κοντά στους πολίτες. Το εργαλείο του δημοψηφίσματος πρέπει να θεμελιωθεί στο Σύνταγμα» τονίζει και διαφωνεί με την άποψη ότι, εάν είχε γίνει δημοψήφισμα, δεν θα είχε εισαχθεί το ευρώ. "Υπάρχει και σε μη δημοφιλή θέματα την ευκαιρία να κερδίσει τη συναίνεση των πολιτών. Πρέπει όμως να υποστείς τον κόπο της αιτιολογίας και της διαφάνειας. Ο λαός είναι αρκετά σοφός να αποφασίσει και για τα δύσκολα θέματα" λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ο οποίος πιστεύει ότι και "τα μέτρα για την σωτηρία του ευρώ θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο δημοψηφίσματος".
Για "φανερό έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη» κάνει λόγο ο γραμματέας της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν και στηρίζει την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ενώ ο επίσης Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι "ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις αρμοδιότητες των μόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν λάβει την εντολή τους απευθείας από τους πολίτες: του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Ωστόσο εκφράζει την έκπληξή του για τις θέσεις του προέδρου της CSU, λέγοντας "Μένω έκπληκτος που όποτε πρόκειται για την Ευρώπη, τάσσονται υπέρ των δημοψηφισμάτων και αυτοί, οι οποίοι έως τώρα τα έχουν εμποδίσει σε εθνικό επίπεδο".

http://news247.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα