ΑΓΝΟ: Ξανά στα ράφια κάτω από την «ομπρέλα» της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία»

Υπόσταση αποκτά ξανά η ιστορική ΑΓΝΟ μετά το κλείσιμο της το 2013 και αποχή 10 χρόνων από τα ράφια των καταστημάτων. Η θεσσαλονικιώτικη γαλακτοβιομηχανία 1,5 περίπου χρόνο μετά την εξαγορά της από την «Ελληνικά Γαλακτοπωλεία» ετοιμάζεται για τη μάχη του ραφιού με πλήρη γκάμα 21 γαλακτοκομικών προϊόντων

Πριν από την εξαγορά είχε προηγηθεί μακρά διαδικασία άγονων αρχικά πλειστηριασμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων αλλά τελικά το brand εξαγόρασαν οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες Δημήτρης

και Μιχάλης Σαράντης του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς).

Τα δύο αδέλφια ήταν οι μοναδικοί διεκδικητές των περιουσιακών στοιχείων (σήμα κι εγκαταστάσεις) στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022 και προσφέροντας πάνω από 7,7 εκατ. ευρώ απέκτησαν την ΑΓΝΟ.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να εκπροσωπείται με πλήρη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων παρά τις αρχικές φήμες που ήθελαν τον Όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων ότι διεκδίκησε την ΑΓΝΟ για να τη χρησιμοποιήσει ως μέσο επέκτασής στο παγωτό.

Παρόλα αυτά το παγωτό θα είναι το μεγάλο «όπλο» της νέας ΑΓΝΟ.

Το ιστορικό της εταιρείας

Η ΑΓΝΟ αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, ξεκινώντας τις επιχειρηματικές της δραστηριότητές στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης το 1950. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1955, στο εργοστάσιο της Σταυρούπολης έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα παστερίωση γάλακτος και η εταιρία αναπτύσσονταν ραγδαία μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΑΓΝΟ επιχείρησε να κάνει άνοιγμα, το οποίο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς το νέο εργοστάσιο που σχεδίαζε βγήκε εκτός προϋπολογισμού ξεπερνώντας τα 13 δισ. δραχμές. Η κατασκευή του εργοστασίου στον Λαγκαδά ήταν τελευταίας τεχνολογίας και η επένδυση ήταν πάρα πολύ υψηλή, και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες δημιουργήθηκαν μεγάλες οικονομικές πιέσεις προς στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η Αγροτική Τράπεζα να θέσει την ΑΓΝΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία το 1999.

Προβολή και Νίκος Γκάλης

Το 1987, η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ και ο Νίκος Γκάλης μεσουρανούσε. Η ΑΓΝΟ συνεργάστηκε με το κορυφαίο τότε όνομα του Ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη, θέλοντας να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή, ο οποίος εμφανιζόταν στη διαφήμιση της ΑΓΝΟ να πίνει γάλα, τρέχοντας σε δρόμους της Θεσσαλονίκης και κάνοντας κόλπα σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Το διαφημιστικό γνώρισε τεράστια επιτυχία και η γαλακτοβιομηχανία πέτυχε την προβολή και την αύξηση των πωλήσεων που επιζητούσε. Έκτοτε φήμη της γαλακτοβιομηχανίας επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Εξαγορά από την ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε.

Το 2003, η εταιρεία πέρασε στον πλειοδότη του διαγωνισμού της ΑΤΕ, της βιομηχανίας Κολιός, με έδρα το Κιλκίς. Η έτερη γαλακτοβιομηχανία της βόρειας Ελλάδας εξαγόρασε την ΑΓΝΟ Α.Ε. τον Ιούνιο του 2003 χωρίς χρέη και με ανθηρή την οικονομική της κατάσταση, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα του εμπορικού Σήματος και την υποστήριξη των καταναλωτών. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και οι εταιρείες ΜΕΒΓΑΛ, Δέλτα και Τυράς.

Υπό τη Διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. με την πάροδο του χρόνου, η οικονομική της κατάσταση επιδεινώθηκε και από τον Αύγουστο του 2012 η ΑΓΝΟ άρχισε να δείχνει ασυνέπεια πληρωμών έναντι των πιστωτών της και των οικονομικών υποχρεώσεών της γενικότερα.

Προσπάθειες εξυγίανσης

Με την οικονομική της κατάσταση να χειροτερεύει η ΑΓΝΟ (υπό την διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ) υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας, εκ της οποίας αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης μέχρι τη συζήτησή της στις 22 Φεβρουαρίου 2013 η ΑΓΝΟ προσπαθούσε να αποπληρώνει επιλεκτικά κάποια από τα χρέη της. Οι όποιες πληρωμές έγιναν σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν μεθοδευμένες με σκοπό η εταιρία να πετύχει τη συνέχιση της λειτουργίας της και να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πιστωτών της για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Το 1999 η εταιρία βγήκε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και κατοχυρώθηκε στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία απέκτησε τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν από η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ, με πρόταση ύψους 21 δισ. δραχμών. Οδηγήθηκε τελικά στην πτώχευση και το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2013.

Διαβάστε επίσης

Επέκταση συνεργασίας ΔΕΗ – Trade Estates για νέο blue hub στο Εμπορικό Πάρκο Λάρισας

Elounda Hills: Ξεκίνησε η κατασκευή του 5άστερου συνολικής επένδυσης άνω των 500 εκατ. ευρώ

Aegean: Ασκεί τα warrants το δημόσιο – Εξαγορά αντί 85,4 εκατ. ευρώ εισηγείται ο Βασιλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα