Κακοκαιρία Daniel – Κουρέτας στο topontiki.gr: «Η Καρδίτσα έφτασε πολύ κοντά στην καταστροφή – υπεύθυνη η Περιφέρεια»

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την κακοκαιρία Daniel να προκαλεί τον θάνατο ενός 82χρονου στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές.

Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του δήμου Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οι κάτοικοι του Αμπελώνα απομακρύνθηκαν, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Από αέρος επιχειρούν πλέον τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν εγκλωβισμένους κατοίκους από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπου το νερό έφτασε

σε δυσθεώρητα ύψη, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ανέβουν σε οροφές και ταράτσες για να σωθούν.

«Η Καρδίτσα έφτασε πολύ κοντά στην καταστροφή»

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Καρδίτσα μίλησε στο topontiki.gr ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

«Το 2020 που είχαμε επίσης ένα πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο, τον Ιανό, είχε πλημμυρίσει όλος ο κάμπος και η Καρδίτσα γιατί ήταν ανοχύρωτα, δεν είχε γίνει μία σειρά από έργα.

Το 2019, ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αυτό το σχέδιο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακόμα το έχει σε διαβούλευση. Επομένως, τα έργα που έπρεπε να γίνουν για να προστατευθεί η Καρδίτσα και ο κάμπος, δεν έγιναν.

Τα φράγματα αυτά είναι μπαλώματα. Κάποια φράγματα που ήταν πολύ πρόχειρα φτιαγμένα, έσπασαν, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί το 2020.

Να πω ότι στα Τρίκαλα ήταν πρωτόγνωτο, στον Βόλο πρωτόγνωρο, στη Λάρισα… αλλά στην Καρδίτσα; Αφού έγινε το ίδιο πράγμα πριν από τρία χρόνια. Η Καρδίτσα έφτασε πολύ κοντά στην καταστροφή»,τόνισε αρχικά.

«101% υπεύθυνη η Περιφέρεια»

«Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη 101%. Για το αστικό κομμάτι του Βόλου, στους χειμάρρους υπήρχαν κατασκευαστικές αστοχίες μετά το 2012, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν. Υπήρχαν φυτοτεχνικές παρεμβάσεις που μίκρυναν την κοίτη, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το πράγμα.

Στο Πήλιο, εκεί που έχει καταρρεύσει το σύμπαν, έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί κάποια έργα εδώ και πάρα πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δρόμοι και υποδομές που δεν ξέρω πότε θα ξαναφτιαχτούν. Γι’ αυτά είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η Περιφέρεια», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κουρέτας.

Μάλιστα, με αφορμή τη μετάβαση κυβερνητικού κλιμακίου στη Λάρισα για τη δημιουργία -με απόφαση Μητσοτάκη- κέντρου επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης σχολίασε πως «το σημαντικό για μένα είναι ότι από το κυβερνητικό κλιμάκιο, που έφτιαξε ο πρωθυπουργός, αφήνει εκτός τον περιφερειάρχη. Το οποίο δείχνει πολλά πράγματα για την επόμενη μέρα».

«Το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, για το οποίο έβγαλε δελτίο Τύπου ο κ. Αγόραστος το 2019 και ακόμα είναι σε διαβούλευση, εμείς το έχουμε επεξεργαστεί. Έχουμε έτοιμη πρόταση και κάνουμε μία δήλωση μέσα από το δικό σας το Μέσο, ότι θέλουμε να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό για να του τη δώσουμε και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να έρθει η επόμενη μέρα ειδικά στη Θεσσαλία και ειδικά στην Καρδίτσα, που είναι πλήρως κατεστραμμένη αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης:

Πυρ ομαδόν στη Βουλή για τις πλημμύρες – Ανοχύρωτη η χώρα παρά τις εξαγγελίες

Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας – 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις

«Άδειασμα» Μαρινάκη στον Βαρβιτσιώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Daniel – Κουρέτας, Η Καρδίτσα, Περιφέρεια,kakokairia Daniel – kouretas, i karditsa, perifereia