Νέα Αριστερά: Το αντιπολιτευτικό στίγμα, ο καβγάς για τους servicers και οι αιχμές για «λαϊκισμό»

Την πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία ως πρόεδρος κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι ως απλός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – στον οποίο δεν ανήκει πια –  θα κάνει σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης. Με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Αριστεράς θα μιλήσει σήμερα στην συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια όπου θα αναγγελθεί και επίσημα η συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των «11» – η επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα επιδόθηκε χθες.

Τα

δύσκολα άρχισαν με το «καλημέρα» καθώς τα κεντρικά πρόσωπα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας αναγκάστηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την ψήφο τους στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers την Δευτέρα. Και τούτο, διότι το «παρών» σε διατάξεις για τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία, ουσιαστικά ερμηνεύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κίνηση με «συστημικά διαπιστευτήρια» στον Μητσοτάκη. Πέρα πάντως από τις «τεχνικές» διευκρινίσεις, πολιτικά απάντησαν πως όσοι τους κατηγορούν (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν διάβασαν το νομοσχέδιο και άφησαν αιχμές για «λαϊκισμό» κατά των επικριτών τους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο και ψήφισε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 η οποία όπως είπε «βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers», όπως «σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021». Αυτές οι διατάξεις, είπε, είναι στη σωστή κατεύθυνση και «το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες» αλλά είναι σε λογική «πολύ λίγο, πολύ αργά». Επίσης, σημείωσε πως οι  τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, στις οποίες η Νέα Αριστερά ψήφισε «παρών» γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας, «δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά». Ο πρώην ΥΠΟΙΚ επέμεινε πως «ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers. Ειδικά για το τελευταίο, μεταφέρεται υποχρέωση της οδηγίας που επιβάλλει στους servicers να βάζουν τα λεφτά που εισπράττουν από τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξεχωριστό λογαριασμό που προστατεύεται. Το ακατάσχετο δεν αφορά λογαριασμούς των servicers αλλά τους λογαριασμούς που μπαίνουν τα λεφτά των δανειοληπτών. Αλλιώς θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη του servicer. Αυτό θέλαμε;».

Από την Κουμουνδούρου πάντως επανερχόμενοι αμφισβήτησαν ότι οι τρεις διατάξεις αφορούν ενσωμάτωση οδηγίας και σημείωσαν πως «κάνουν σέρβις στους servicers».

Υπεύθυνη αντιπολίτευση, απέναντι στον λαϊκισμό… του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, δεν έκαναν κάποια γκάφα όσον αφορά τον τρόπο που ψήφισαν. Αντιθέτως, θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι αποτελούν υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη (που στο παρελθόν έχει βρεθεί σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και διεκδικεί να ξαναβρεθεί στο μέλλον)η οποία δεν παραδίδεται στον λαϊκισμό, την δημαγωγία, τις κραυγές και τα «fake news». Απέναντι σε αυτά τα στοιχεία που όπως επισημαίνουν άφησαν πίσω τους αποχωρώντας από τον «ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη», θέτουν βασικές διαχωριστικές γραμμές.

Όσον αφορά το μήνυμα Τσίπρα από τη Ρώμη ότι ο κατακερματισμός της κεντροαριστεράς ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς, που θεωρήθηκε πως στοχεύει τους «αποχωρήσαντες» η απάντηση ήταν πως η αποχώρησή τους ουσιαστικά ήταν το αποτέλεσμα της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ (κοινώς «ποια κεντροαριστερά»). Για «άμορφη πολιτική παρουσία, με προγραμματικές παλινωδίες και πολιτική της ατάκας» έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης. Για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ «σε ένα κόμμα το οποίο είναι δύσκολο κανείς να το τοποθετήσει στην πολιτική γεωγραφία» με «έντονα στοιχεία δημαγωγικού λαϊκισμού» έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για δόσεις λαϊκισμού μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος και στην περίοδο Τσίπρα, και διεμήνυσε ότι την διαφορά θα την δείτε στον τρόπο που θα κάνει αντιπολίτευση η Νέα Αριστερά.

Συμμαχίες και συγκλίσεις

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς θέτουν ως κρίσιμο ορόσημο για την καταγραφή της δύναμής τους τις επικείμενες ευρωεκλογές. Εμφανίζονται ανοιχτοί σε συγκλίσεις και συμμαχίες, επί της αρχής περισσότερο, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν δυνατότητες συμπόρευσης με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, αλλά στο κοινοβουλευτικό πεδίο προφανώς οι συγκλίσεις είναι αναγκαίες για να αντιπαρατεθούμε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι είναι

υπέρ των συμμαχιών, «δείχνοντας» σε συνεργασίες σε επί μέρους θέματα, εντός Βουλής, με βασική προϋπόθεση όμως την αυτονομία και την σαφή πολιτική φυσιογνωμία. Πρέπει να ξέρεις τι είσαι και τι θέλεις και μετα θα κάνεις συμβιβασμό είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί μετά με συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, με το ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά πρέπει να αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει». Ειδικά για το ενδεχόμενο να βρεθεί πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο ίδιος υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη λογική «κόκκινο, κόκκινο, πράσινο δηλαδή σοσιαλδημοκρατία, αριστερά, πράσινοι. Ελπίζω σε πολλά θέματα (να συνεργαστούμε)», είπε.

Διαβάστε επίσης

Τσακαλώτος: «Κλείνει το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία – Ευθύνες και στον Τσίπρα για το 2019-2023 – «Χυλός ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ»

Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει προσωρινές βίζες για τους Τούρκους που θα επισκέπτονται τα νησιά

Δώρα Αυγέρη: Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι η κυβέρνηση ΝΔ – Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα