ΣΥΡΙΖΑ: Σε βέρτιγκο με Παπανώτα, «μετάλλαξη» και Εκτελεστικό – Το παρασκήνιο της αποπομπής του «πανελίστα» και το σήμα Μπεκατώρου

Μέσα σε μια μέρα, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να περνάει από το βέρτιγκο στην εκτόνωση, καθώς όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες τέθηκαν χθες πιεστικά απαιτώντας δραστικές κινήσεις, όπως η αποπομπή Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο. Παπανώτας, «θαύματα», στροφή στην δεξιά ατζέντα, ΝΑΤΟ κλπ. είναι ζητήματα που έφεραν σε αμηχανία τον ΣΥΡΙΖΑ

με αποτέλεσμα να απειλείται με εσωστρέφεια ύστερα από αρκετά μεγάλο διάστημα. Τα ζητήματα που προκάλεσαν ενόχληση για τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στις ΗΠΑ, αλλά και πιο πριν, τέθηκαν στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στην σκιά της είδησης για την αποπομπή.

Τα μέλη του οργάνου, το οποίο σημειωτέον είναι ουσιαστικά διορισμένο όργανο που ελέγχεται από τον Κασσελάκη, έθιξαν όλα τα ζητήματα των τελευταίων ημερών με την επισήμανση ότι δεν απηχούν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν άσχημη εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως το «θαύμα» της βάφτισης που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ελπιδοφόρο, η συνάντηση με το αμερικανικό φιλοϊσραηλινό λόμπι AIPAC που ακυρώθηκε τελικά, το πατρίς – θρησκεία- οικογένεια. Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα των απόψεων που έχει εκφράσει για το ΝΑΤΟ ο Στέφανος Κασσελάκης – με την αναφορά περί «ιερής αμυντικής συμμαχίας» – ή για το Ουκρανικό (δεν φάνηκε να προκρίνει τον τερματισμό του πολέμου).

Όσο για την περίπτωση Παπανώτα, φαίνεται να υπήρξε κι ένας προβληματισμός για το στάδιο της αξιολόγησης των βιογραφικών και του προφίλ των υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr όλα τα μέλη του οργάνου έθιξαν κάποιο ή κάποια απ’ αυτά τα ζητήματα, ωστόσο η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς εντάσεις, παρά το ότι η ατμόσφαιρα ήταν κάπως παγωμένη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος άκουσε τις παρατηρήσεις που έγιναν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και στην συνέχεια προχώρησε στα πιο πρακτικά ζητήματα του προγραμματισμού των επόμενων βημάτων.

Το ερώτημα είναι πάντως αν η κριτική ή επισημάνσεις προς τον πρόεδρο και μάλιστα από στελέχη που τα περισσότερα είναι του δικού του κλίματος, εισακούστηκαν ή θα προσπεραστούν. Στο πρόγραμμα πάντως υπάρχει και μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – εκεί όπου κατεξοχήν συζητούνται τα πολιτικά ζητήματα  – πιθανότατα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας με την επιστροφή Κασσελάκη από την περιοδεία του στο Αιγαίο.

Ενόχληση για δημοσιεύματα – Βολές Κασσελάκη για «δάκτυλο» ΝΔ

Η Κουμουνδούρου και ο Στέφανος Κασσελάκης, διέψευσαν χθες το βράδυ με ενόχληση δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκληρή κριτική» που δέχτηκε για αυτά τα θέματα ο πρόεδρος κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού.

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης με ανάρτησή του απέδωσε τα δημοσιεύματα σε δάκτυλο ΝΔ και τον μηχανισμό προπαγάνδας του Μαξίμου κάνοντας λόγο για εντολή στα site να γράψουν τα περί σκληρής κριτικής. Ταυτόχρονα κάλεσε τον δημοκρατικό κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση και να φιλτράρει όσα ακούει και διαβάζει. Κοινώς, να μην πιστεύουν ό,τι αρνητικό γράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του.

Το «θαύμα» που ήταν «μετάλλαξη» της «ψυχής» του κόμματος…

Αίσθηση είχαν προκαλέσει μερικές ώρες πριν οι δηλώσεις του πρώην Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψηφίου ευρωβουλευτή Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε «σοκαριστική» την αναφορά Κασσελάκη στο θαύμα με τον σταυρό στην κολυμπήθρα. «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο, κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δε μιλάει για τέτοια πράγματα», προσθέτοντας πως η αναφορά αυτή «δεν είναι καλό στοιχείο» για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, απαντώντας για τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχέση με το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια είπε χαρακτηριστικά:

«το κόμμα μέχρι πέρυσι μπορεί να είχε πολλά στραβά τα οποία έπρεπε να διορθωθούνε, αλλά η μετάλλαξη είναι άλλο πράγμα, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει ιδεολογική μετάλλαξη, η ψυχή που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας, ό,τι λάθη και αν είχε κάνει, είναι η ψυχή μας».

Το παρασκήνιο της αποπομπής Παπανώτα και το «σήμα» Μπεκατώρου

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα Παπανώτα, οι κλιμακούμενες αντιδράσεις με αποκορύφωμα εκείνη της Σοφίας Μπεκατώρου νωρίς χθες το μεσημέρι, οδήγησαν στην αποπομπή του δημοσιογράφου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Η Σοφία Μπεκατώρου, επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής, σε δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων «ελπίζω το κόμμα να κάνει την κίνηση που πρέπει» κάτι που φαίνεται να είχε και μια απόχρωση προειδοποίησης. Τυχόν έξοδος από το ψηφοδέλτιο, της Σοφίας Μπεκατώρου που ξεκίνησε το «Me too» στην Ελλάδα για χάρη του Δημήτρη Παπανώτα και των προ μηνός δηλώσεών του, προφανώς θα ήταν πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπανώτας απέδωσε την αποπομπή του σε πίεση της Μπεκατώρου και υποστήριξε ότι απευθύνθηκε σε υψηλά ιστάμενους της Κουμουνδούρου το βράδυ της Τετάρτης που τον διαβεβαίωναν ότι δεν χρειάζεται να παραιτηθεί και τον θέλουν στο ψηφοδέλτιο.

Από την Κουμουνδούρου πάντως προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι η απόφαση για αποπομπή ελήφθη υπό την πίεση των αντιδράσεων και ενδεχόμενων δυσάρεστων εξελίξεων.

Πηγές του κόμματος χθες σημείωναν με έμφαση όχι μόνο ότι η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν προσωπική και είχε να κάνει με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ (που «έχει προμετωπίδα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα»), αλλά και ότι ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη οπότε λόγω του ταξιδιού εκδηλώθηκε χθες Πέμπτη, μετά την άφιξή του.

Πάντως το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης το σήμα που έδινε η Κουμουνδούρου στους δημοσιογράφους ήταν ότι το θέμα Παπανώτα θεωρείται λήξαν, με την επισήμανση ότι τους καλύπτει η διορθωτική ανάρτηση που έκανε στα σόσιαλ μήντια.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας – Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη 

Κασιμάτη: Δήλωση για την αρνητική ψήφο της στην ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης – Αιχμές κατά Μπακογιάννη

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Επιμένει η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση παρά τη μερική επανασυσπείρωση – Παγιώνεται η 2η θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Παπανώτα, Εκτελεστικό –, Μπεκατώρου,syriza, papanota, ektelestiko –, bekatorou