Για «τσουνάμι μεταναστών» ανησυχεί ο Μπερλουσκόνι

18:45 1/4/2011 - Πηγή: 24wro
«Ρεύμα ανθρώπινου τσουνάμι» φοβάται ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι...
αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ρεύμα από τη Βόρεια Αφρική προς τον ιταλικό νότο, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε έπειτα από ειδική συνεδρίαση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος από την κυβέρνησή του.

Στο τέλος ειδικής συνεδρίασης με θέμα την αντιμετώπιση των συνεχών αφίξεων παράνομων μεταναστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "είναι αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, η συνάντηση με τις αρχές της Τυνησίας,
θα φέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει, άλλωστε, ένα σχέδιο για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, που να μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που διάλεξαν την μετάβαση προς την Δημοκρατία".

Σε ό,τι αφορά στις επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι στόχος της είναι να επαναπατρίζονται 100 Τυνήσιοι μετανάστες την ημέρα, καθότι ο επαναπατρισμός "παραμένει η κύρια λύση". Πάντως η Ιταλία έχει προειδοποιήσει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι θα εκδώσει προσωρινή άδεια παραμονής στους Τυνήσιους μετανάστες ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά με τους 4.000 Βορειοαφρικανούς που βρίσκονται ακόμη στη Λαμπεντούζα, η ιταλική κυβέρνηση  αποφάσισε ότι θα στηθούν καταυλισμοί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 7.000 ατόμων. Ωστόσο, οι περιοχές του Τορίνου και της Βενετίας, οι οποίες έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν θα δεχθούν να στηθούν σκηνές στην επικράτειά τους.

Στο μεταξύ, στη Λαμπεντούζα ο ισχυρός άνεμος έχει προκαλέσει την προσωρινή διακοπή της επιβίβασης στα πλοία των Τυνήσιων και Λίβυων που βρίσκονται στο νησί.
Σήμερα το πρωί έφτασε στον Τάραντα της Απουλίας το κρουαζιερόπλοιο Excelsior που μετέφερε 1.716 μετανάστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν προσωρινά στον καταυλισμό της περιοχής Μαντούρια. Η υπερβολική όμως χρήση του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε οδηγήσει τις περασμένες ημέρες στην παραίτηση του Ιταλού υφυπουργού εσωτερικών, Αλφρέντο Μαντοβάνο, όπως και του ίδιου του δημάρχου της Μαντούρια, Σίλβιο Τομαζίνο. Τόσο ο Μαντοβάνο όσο και ο Τομαζίνο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών στις πλάτες του ήδη προβληματικού ιταλικού νότου.

Η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη στη διαχείρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία, τονίζει μέσω της εκπροσώπου της στη χώρα, Τζούζι Ντ' Αλκόντσο, ότι "πρόκειται για μια κρίση που δημιουργήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί".


Keywords
Τυχαία Θέματα