Η κατάσταση της Πορτογαλίας και η πίεση των αγορών

Η κατάσταση της Πορτογαλίας, που βρίσκεται υπό την πίεση των αγορών βρίσκεται "στα χέρια της κυβέρνησης", η οποία οφείλει "να λάβει τα αναγκαία μέτρα" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais, La Repubblica και Washington Post.

"Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης...Πρέπει
να δείξουν στους πιστωτές ότι λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα... (Η πορτογαλική κυβέρνηση) πρέπει να δείξει ποια μέτρα θα λάβει και εάν αυτά είναι αξιόπιστα", παραδεχόμενος ότι η Πορτογαλία βρίσκεται "σε μία πολύ περιπεπλεγμένη κατάσταση".

"Η πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει ή όχι δάνειο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αγοράς", δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής η χώρα "κατόρθωσε να τα βγάλει πέρα".

"Δεν πρόκειται τόσο για ένα πρόβλημα δημόσιου χρέους , αλλά χρηματοδότησης των τραπεζών και ιδιωτικού χρέους, γεγονός που καθιστά (την Πορτογαλία) περίπτωση απολύτως διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας", προσθέτει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες στις 23 Μαρτίου , έπειτα από την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας, η Πορτογαλία δέχεται τις αυξανόμενες πιέσεις των αγορών, οι οποίες, ανήσυχες για την δανειοληπτική της ικανότητα, απαιτούν άνευ προηγουμένου υψηλά επιτόκια για την αναχρηματοδότησή της.

Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα στο "Baa1" την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, προβάλλοντας το επιχείρημα "της αύξησης της πολιτικής, δημοσιονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας, ενώ ο οίκος Fitch υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα έξι πορτογαλικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα, αλλά μόνο στο πλαίσιο "ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".
Keywords
Τυχαία Θέματα