Η υποθετική περίπτωση οξείας ύφεσης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειάζονταν να βρουν κεφάλαια ύψους έως 250 δις. ευρώ και οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δανειακές ανάγκες τους κατά το ένα πέμπτο, στην υποθετική περίπτωση μίας οξείας οικονομικής ύφεσης και απότομης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με μελέτη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η μελέτη - που βασίζεται, όπως τονίζει ο οίκος σε υποθέσεις που δεν αντανακλούν την τρέχουσα
σκέψη του - έγινε με ένα δείγμα 99 τραπεζών που καλύπτουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης. Από αυτή προέκυψε ότι οι 22 από τις 99 τράπεζες που εξετάσθηκαν, θα έπρεπε να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 161 δις. ευρώ, ενώ με μία προβολή για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα χρειάζονταν από 200 έως 250 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με αυτό το υποθετικό σενάριο, το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν οι ελληνικές, ιρλανδικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες.

Η Ευρώπη συνολικά, αν και θα δεχόταν πλήγμα, θα μπορούσε πιθανότατα να αντιμετωπίσει το σοκ και να ανακάμψει οικονομικά, σημειώνει η μελέτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα