Νικητιάδης: Πιο αυστηρές ποινές για τη βία στα γήπεδα

Αυστηρές ποινές για κρούσματα βίας στα γήπεδα προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓΑ Π. Μπιτσαξή και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο. Η Πολιτεία θα κλείσει την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το επόμενο πρωτάθλημα κιόλας, εάν η ΕΠΟ
στην Γενική Συνέλευση της 3ης Ιουνίου δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιό της, τόνισε ο κ. Νικητιάδης.

Εξάλλου, κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προς κάθε κατεύθυνση, θα διεξάγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, για τα επεισόδια που έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρομήτου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – για τη συνάντηση πολιτικής ηγεσίας ΥΠΠΟΤ με ΕΠΟ – έχει ως εξής:

«Τα επεισόδια που εξελίχθηκαν στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το περασμένο Σάββατο είναι από κάθε άποψη απαράδεκτα, καταστρέφουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και κάθε πολίτης απαιτεί να μπει τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

»Το ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό κάθε φίλαθλου είναι «Γιατί όταν παίζουν οι Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη οι οπαδοί τους συμπεριφέρονται όπως πρέπει και όταν παίζουν στην Ελλάδα συμπεριφέρονται αλλιώς;» Η απάντηση είναι απλή: Το πειθαρχικό αθλητικό δίκαιο στις διεθνείς διοργανώσεις είναι απόλυτο και αυστηρό ενώ στην Ελλάδα είναι αδύναμο. Αν λοιπόν θέλουμε ένα τέτοιο δίκαιο στην Ελλάδα αυτό πρέπει να επιβληθεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να εφαρμοστεί.

»Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ζήτησε σήμερα την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ για την αλλαγή του πειθαρχικού της δικαίου ανακοινώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα σταματήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης και υποστήριξης προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αν οι φορείς και παράγοντες του ποδοσφαίρου δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της κοινωνίας για καθαρό ποδόσφαιρο, το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί χωρίς δημόσια τηλεόραση, χωρίς δημόσια γήπεδα, χωρίς δημόσια χρήματα. Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι μια συγκεκριμένη απόφαση να σταματήσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο να εκπροσωπείται εντός και εκτός Ελλάδος από ομάδες οι οποίες δεν πληρούν στοιχειώδη κριτήρια επαγγελματισμού.

»Το μήνυμα αυτό μετέφεραν προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνου Μπιτσαξή με εντολή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

»Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι ποινές που θα προβλέπονται για το Ελληνικό πρωτάθλημα με αυτές που ισχύουν στο εξωτερικό, ζητήθηκε να καθιερωθούν άμεσα ως σοβαρές παραβάσεις και να τιμωρούνται αυστηρά και ουσιαστικά από το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ:

- Η είσοδος οποιουδήποτε οπαδού μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

-
Keywords
Τυχαία Θέματα