Στοιχεία-σοκ για τους ανασφάλιστους

Ξεπερνά το 1/5 ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων σε βιοτεχνίες που ελέγχθηκαν στη χώρα από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών οι οποίοι έγιναν μέσα στο 2010 από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη για την «ασυδοσία στο χώρο κατασκευής και
μεταποίησης ενδυμάτων στην Ελλάδα».Ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει τον βουλευτή ότι «χωρίς να είναι δυνατός ο διαχωρισμός ειδικά για τις επιχειρήσεις μεταποίησης και κατασκευής ενδυμάτων, διότι τηρούνται στοιχεία γενικά για τον κάδο βιοτεχνίας», από τους ελέγχους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανά τη χώρα κατά το έτος 2010 σε σύνολο 544 βιοτεχνιών διαπιστώθηκε ότι στις 507 απογεγραμμένες βιοτεχνίες με αριθμό ασφαλισμένων 2.235 εργαζόμενους, διαπιστώθηκαν και 463 ανασφάλιστοι. Βρέθηκαν επίσης και 37 βιοτεχνίες «αναπόγραφες» με 94 ανασφάλιστους εργαζόμενους.

«Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι η εν λόγω κατηγορία των επιχειρήσεων απασχολεί πολυάριθμο προσωπικό και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προγραμματίζουν και σχεδιάζουν τις επόμενες δράσεις τους για τους ελέγχους στους οποίους θα προχωρήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες απασχόλησης στις επιχειρήσεις αυτές», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Κουτρουμάνης. Τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από την καταγγελία του κ. Βορίδη ότι στην κατασκευαστική και ιδίως στη μεταποιητική βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων (φασόν) επικρατεί πλήρης παρανομία. «Οι επιχειρήσεις - συνεργεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο, απασχολούν από 5 έως 120 άτομα η κάθε μια χωρίς καμία φορολογική, ασφαλιστική και μισθολογική υποχρέωση, οδηγώντας στη χρεοκοπία εκείνες τις ελάχιστες που επιμένουν στη νομιμότητα», έχει καταγγείλει ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι «οι παράνομα εργαζόμενες επιχειρήσεις λειτουργούν σε κρυφούς και ακατάλληλους χώρους, στεγαζόμενες σε υπόγεια, με συστήματα μάλιστα ειδοποίησης των εργαζομένων για άμεση εκκένωση του χώρου σε περίπτωση ελέγχου».
Keywords
Τυχαία Θέματα