Συνάντηση Τάντιτς με Παχόρ και Κόσορ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ θα συναντηθούν την Παρασκευή, 1 Απριλίου, στη σερβική πόλη Σμεντέρεβο. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες τη διεξαγωγή της συνάντησης τόνισε ότι κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι η οικονομική συνεργασία, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις.

Πρόκειται
για τη δεύτερη συνάντηση των κ.κ. Τάντιτς, Παχόρ και Κόσορ, οι οποίοι συναντήθηκαν πριν από ένα χρόνο στη σλοβενική πόλη Πτούι και δεσμεύθηκαν για ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Σάμουελ Ζμπόγκαρ δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας πριν από το τέλος του 2011.

«Πραγματικά ελπίζω ότι η Σερβία έως το τέλος του έτους θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Ακόμη και νωρίτερα», ανέφερε ο κ. Ζμπόγκαρ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, ενόψει της συνάντησης των ηγετών της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας στο Σμεντέρεβο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διεξάγει διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τονίζει τη σημασία της έναρξης διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο κ. Ζμπόγκαρ εκφράζει την πεποίθηση ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα κατορθώσουν να επιτύχουν συμφωνία, «πιθανότατα όχι τόσο γρήγορα».
Keywords
Τυχαία Θέματα