Το µυστικό των Απάτσι

ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ
Η ώρα ήταν 11 παρά τέταρτο. Η νυχτερινή πτήση του νέου τύπου επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι της περασµένης Δευτέρας 2 Μαΐου,διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών, επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 15 λεπτά και το διµελές πλήρωµα θατο προσγείωνε στη βάση του, στα Μέγαρα. Ωστόσο µια µυρωδιά καµένου, µια έντονη λάµψη διαρκείας πίσω τους και οι χειριστές επιλέγουν νακάνουν άρον άρον αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι, κοντά σε ελαιόδενδρα. Πηδούν έξω ψύχραιµα, δευτερόλεπτα πριν το ελικόπτερο λαµπαδιάσει και καταστραφεί... Είναι η δεύτερη απώλεια ελικοπτέρου ΑΗ 64D από τα 12
που είχαν παραληφθεί το καλοκαίρι - φθινόπωρο του 2009. Το πρώτοείχε συντριβεί 9 µήνες πριν,στις 30 Ιουλίου 2010, κατά τη διάρκεια άσκησης προσγείωσης του ελικοπτέρου χωρίς κινητήρες, οδηγώντας στον θάνατο τους δύο χειριστές του.

Η ιστορία όµως των12 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού αρχίζει πολλάχρόνια πριν– παραγγέλθηκαν τον Αύγουστο του2003 από τον Γιάννο Παπαντωνίου – και έχει πολλές πτυχές: οικονοµική, πολιτική, τεχνική, διπλωµατική αλλά και...ζωολογική!Η τελευταία µάλιστα ήταν καθοριστική, καθώς ένας... ποντικός έγινε η αφορµή να έρθει στην επιφάνεια το καλοκαίρι του 2007 η«δηµιουργική λογιστική» τής τότε κυβέρνησης της Νέας Δηµοκρατίας µέσω της οποίας οι Αλογοσκούφης και Ευαγγ. Μεϊµαράκης κρατούσαν τεχνητά χαµηλά το έλλειµµα της οικονοµίας µέσω... καθυστερήσεων στις παραλαβές όπλων!

ΤΡΥΠΩΣΕ Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ.
Ο ποντικός τρύπωσε στο κόκπιτ και... έφαγε το κάθισµα ενός από τα Απάτσι, τα οποία από τον Μάρτιο του 2007 είχαν φτάσει από τις ΗΠΑ στο λιµάνι της Ελευσίνας και έκτοτε έµειναν καθηλωµένα στη βάση των Μεγάρων µε... συντροφιά κάποιους αµερικανούς µηχανικούς. Και αυτό, καθώς η αρµόδια επιτροπή δεν τα παραλάµβανε λόγω κάποιων δεκάδων τεχνικών παρατηρήσεων – ρουτίνας,σύµφωνα µε ειδικούς του Στρατού. Η πραγµατική αιτία όµως κρυβόταν στην Πλατεία Συντάγµατος. Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήθελε να εγγραφεί στο έλλειµµα τοκόστος αγοράς των Απάτσι,ύψους περίπου 660 εκατ. δολαρίων.

Με βάση τη σχετική οδηγία της Eurostat,η οποία προέκυψεαπό τη γαλάζια απογραφή του 2004, το κόστος της αγοράς όπλων εγγραφόταν πλέον στο έλλειµµα κατά την ώρα της παραλαβής του υλικού. Και ο κ. Καραµανλής δεν ήθελε µε τίποτε να εµφανίσει στην Ε.Ε. την πραγµατικότητα. Σε συνεργασία µε τον κ. Μεϊµαράκη – που έτσι και αλλιώς δεν ήθελε µε τίποτα να παραλαµβάνει οτιδήποτε είχε παραγγελθεί από τους «πρασίνους» – πετούσαν την µπάλα στην εξέδρα και µε πραγµατικές ή «φουσκωµένες» αφορµές δεν παραλάµβαναν ελικόπτερα (Απάτσικαι ΝΗ-90),τανκς, υποβρύχια, αεροσκάφη. Ετσι, µια το ένα µια το άλλο, τα Απάτσι έµειναν στο... ράφι πάνω από δύο χρόνια, µε τις ΗΠΑ να γκρινιάζουν και να πιέζουν.

Τελικάτη λύσηγιατα 12 Απάτσι φαίνεταιότι έδωσεένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον – την «Ιθακη» κάθε υπουργούπου θέλει να εγγραφεί ως «πετυχηµένος», ιδίως όταν συνοδεύεται µε συνάντηση µε τον οµόλογό του.Ο κ. Μεϊµαράκης, ο οποίος ήταν να πάει στις ΗΠΑ τον Απρίλιοτου 2009, δενε
Keywords
Τυχαία Θέματα