Providencia: Πράγματα και θαύματα από τον Γ. Εισαγγελέα

Εξουσία χειρισμού ποινικών υποθέσεων υπό όρους, στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, κατόπιν δικής του επιμονής, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Και αυτό όπως ανέφερε στην κατάθεση του ενώπιον του κακουργιοδικείου για την πολύκροτη δίκη της Providencia, συμφωνήθηκε μετά από 2 συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία του ΠΤΔ και του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Όρους τους οποίους σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη, στην υπόθεση Providencia, o Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σίγουρα παραβίασε και τους 3.

Οι όροι αυτοί σύμφωνα

με τον Γενικό Εισαγγελέα αφορούσαν:

σοβαρές ποινικές υποθέσεις που εκ της φύσεως τους είτε λόγω εμπλεκόμενων προσώπων προτού ο Β.Γ.Ε προβεί σε οδηγίες προς την αστυνομία, θα συζητά το θέμα με τον Γ.Ε.εάν η άποψη και προτεινόμενες οδηγίες του Β.Γ.Ε, διίστανται με εκείνες του λειτουργού που εξέτασε το θέμα, θα τις συζητά με τον Γ.Ε για λήψη απόφασης.όλοι οι αστυνομικοί φάκελοι προτού φύγουν από την Ν.Υ να τίθενται ενώπιον του Γ.Ε για έλεγχο.

Ο Κώστας Κληρίδης, κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι έλαβε γνώση της ύπαρξης της υπόθεσης Providencia από τον δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη και ότι σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκε από κανένα για τις οδηγίες του βοηθού γενικού εισαγγελέα. Όπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα πράγμα που έπραξε.

Ως αποτέλεσμα της μελέτης όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στους φακέλους της υπόθεσης, αποφάνθηκε ότι δεν εδικαιολογούντο οι οδηγίες που είχε δώσει ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και συνέταξε επιστολή την οποία απέστειλε στον αρχηγό αστυνομίας, δίδοντας οδηγίες ακύρωσης των οδηγιών του βοηθού για ποινικές διώξεις.

«Ο Β.Γ.Ε ήρθε αναστατωμένος στο γραφείο μου και έξαλλος άρχισε να φωνάζει και να μου ζητά το λόγο γιατί να προβώ σε τέτοια ενέργεια χωρίς πρώτα να μιλήσω μαζί του. Του μίλησα και εγώ τότε με έντονο ύφος ζητώντας του το λόγο, γιατί εκείνος δεν με ενημέρωσε προτού δώσει οδηγίες για διώξεις σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης.

«Αρχικά, μου είπε ότι επρόκειτο για συνήθεις οδηγίες και δεν εχρειάζετο κάτι τέτοιο αλλά όταν επέμενα ότι επρόκειτο για πολύ σοβαρή υπόθεση για την οποία εκκρεμούσαν σωρεία διαδικασιών στα δικαστήρια και στην οποία είχαν δοθεί προηγουμένως επανειλημμένα οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία και τον ίδιο τον Γ.Ε για μη διώξεις, τότε μου είπε εντάξει μπορεί να έπρεπε να με ενημερώσει, δεν το έκαμε αλλά δεν ήταν και το τέλος του κόσμου», τόνισε.

Ο Κώστα Κληρίδης αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Υποστήριξε ότι παρά το ότι έγινε δέκτης δηλώσεων που τον υπέσκαπταν ως πρόσωπο και στα καθήκοντα του, εντούτοις του έτεινε χέρι συνεργασίας.

«Παρόλο ότι από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου ο Β.Γ.Ε μου έλεγε ότι εκείνος έπρεπε να διοριστεί στη θέση του Γ.Ε, ότι του το είχε υποσχεθεί ο ΠΤΔ και ότι δεν θα ενεργούσε ως γλάστρα, εντούτοις έτεινα χέρι συνεργασίας και γενικά είχαμε καλή συνεργασία για όλα τα υπηρεσιακά θέματα, μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της έρευνας του Π. Καλλή», είπε.

Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για συνέχιση στις 29 Οκτωβρίου με την αντεξέταση του Κώστα Κληρίδη από τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα