Χριστοδούλα: Η ιστορία της καρκινοπαθούς που γίνεται εις μνήμη της η πορεία

Η πορεία «Χριστοδούλας» θεωρείται η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου για τον καρκίνο και για στήριξη του έργου και της προσφοράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Η πρώτη Πορεία πραγματοποιήθηκε το 1976 και ταυτόχρονα άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα εξιδεικευμένο ιατρικό κέντρο φροντίδας των ασθενών με καρκίνο, το ίδρυμα «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία.

Η πορεία φέρει το όνομα της ασθενούς με καρκίνο,

της Χριστοδούλας, της γυναίκας – σύμβολο που άφησε την τελευταία πνοή της στην ελεύθερη Κύπρο, κυνηγημένη από τον τούρκο Αττίλα και αποκαμωμένη από τον καρκίνο.

Η Χριστοδούλα από τον Άγιο Μέμνονα της Αμμοχώστου ξεσπιτώθηκε με βία και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε τον δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα και άφησε την τελευταία της πνοή με πόνο στην ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, κάτω από μια πορτοκαλιά.

«Κλειδί» για την κοινοποίηση της ιστορίας της ήταν το πολύτιμο αρχειακό συγγραφικό υλικό του Δρ Δημήτρη Σουλιώτη, του προσωπικού ιατρού της Χριστοδούλας, ο οποίος είχε και την ιδέα θεσμοθέτησης της Πορείας.

Πριν από κάποια χρόνια, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος δέχθηκε με μεγάλη έκπληξη μια επιστολή από τη μοναδική εγγονή που πήρε το όνομα της Χριστοδούλας. Την επιστολή συνόδευε μια σπάνια φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν το σύμβολο ελπίδας των ασθενών με καρκίνο. Με αφορμή την επιστολή αυτή, ο Δήμος Σωτήρας αποφάσισε την ανέγερση νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Το μνημείο ανέλαβε και φιλοτέχνησε ο γνωστός Κύπριος γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης.

Η Πορεία θεωρείται μια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης και μας υπενθυμίζει τους αγώνες για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου στον τόπο μας. Είναι η κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου που αναλαμβάνει τα έξοδα οργάνωσης και προβολής της.

Διαβάστε επίσης: Πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Αμμοχώστου η 49η Πορεία Χριστοδούλας

Πληροφορίες από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου 

Keywords
Τυχαία Θέματα