Κ.Μαυρίδης: Απαιτείται ευελιξία της Ε.Ε.

Την ανάγκη τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν με σωστή αξιοποίηση των επιχορηγήσεων από τον Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), ως διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας, στην σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής: «Αυτή η πρωτοφανής κρίση με καταστροφικές

επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία, απαιτεί πρωτοφανή μέτρα, που να αντικατοπτρίζονται στην πράξη. Πραγματικά, διανύσαμε μεγάλο δρόμο για να καταλήξουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο για Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα (όπως το κοινό χρέος), το οποίο εκφράζει την αποφασιστικότητα μας για κοινή ευρωπαϊκή δράση.

Τώρα είναι ώρα των κρατών-μελών να προχωρήσουν στην κατάθεση των Εθνικών τους Σχεδίων στο καθορισμένο πλαίσιο, με σωστή χρήση και αξιοποίηση των επιχορηγήσεων για πραγματική στήριξη της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων, των νέων και των ευάλωτων ομάδων, του πολιτισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος και πολλών άλλων».

Κρατικά σχέδια κατόπιν διαβούλευσης

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευρωβουλευτής «τα Κρατικά Σχέδια πρέπει να γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς, καθώς η συμβολή τους θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται ουσιαστικά στις προτεραιότητες του κάθε κράτους μέλους».

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα που αφορά την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών-μελών μέσω επενδύσεων, με την απαιτούμενη ευελιξία που πρέπει να υπάρχει από την ΕΕ στους οικονομικούς δείκτες των κρατών (π.χ. του κρατικού χρέους), εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης:«Η αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού (Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) κρίνεται στην πράξη, εάν οι οικονομίες των κρατών ανακάμψουν το γρηγορότερο. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής (που παρέχει προσωρινή ευελιξία) και ταυτόχρονα αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα