Πρόταση μομφής στη “βουλή” για το τροχαίο στα κατεχόμενα

Πρόταση μομφής ζητούν να κατατεθεί στη "βουλή" των κατεχομένων οι ηγεσίες των οργανώσεων που απαρτίζουν τη συνδικαλιστική πλατφόρμα, με αφορμή τα τροχαία στο ίδιο σημείο και τους τρεις νεκρούς.

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις άφησαν δεκάδες γαρύφαλλα στον τόπο όπου έγινε το τροχαίο δυστύχημα στις 29 Νοεμβρίου.

Η σημερινή μέρα κινητοποιήσεων στα κατεχόμενα ξεκίνησε με την τήρηση τριών λεπτών σιγής στον δρόμο Κερύνειας – Κυθρέας, όπου έγινε το τροχαίο, ένα λεπτό για κάθε ένα από τα θύματα.

Κάποιες τ/κ ιστοσελίδες μεταδίδουν ότι ο γιος του Ντενκτάς Μουτλουέλ και ο πατέρας της Ιλάϊντα

Οζτούρκ αντέδρασαν προς τους συνδικαλιστές, καλώντας τους “να μην κάνετε πολιτική”. Στον τόπο του δυστυχήματος υπήρχε και “αστυνομία”, που απομάκρυνε τις οικογένειες των θυμάτων.

Ζούμε ένα κοινωνικό τραύμα, θα κάνουμε το παν για να μην επαναληφθεί αυτός ο πόνος, δήλωσε ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ, ενώ ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, ανέφερε “είμαστε εδώ για να μην πεθάνουν άλλες Ιλάιντα, Σουντέ, Ντενκτάς, για να μην ξαναζήσουμε το ίδιο πράγμα”.

Η γενική απεργία σήμερα έγινε στην κατεχόμενη επαρχία Λευκωσίας. Η συνδικαλιστική πλατφόρμα μετέβη στη “βουλή”, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας τη συλλογή υπογραφών για την πρόταση μομφής εναντίον της “κυβέρνησης” και την έναρξη έρευνας εναντίον των “υπουργών συγκοινωνιών, εργασίας και παιδείας" για το τροχαίο της 29ης Νοεμβρίου.

Επέδωσαν το σχετικό αίτημα με επιστολή τους, που περιλαμβάνει και το αίτημα για αλλαγή της ώρας στη χειμερινή, σε αρμόδιους να τη δώσουν στην “πρόεδρο” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ.

Στη συνάντηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της συντεχνίας των “δημοσίων υπαλλήλων" Αχμέτ Καπτάν ζήτησε να διενεργήσει η “βουλή” έρευνα εναντίον των τριών “υπουργών”, με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους. Ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι συμμερίζονται το αίσθημα μη εμπιστοσύνης που έχουν οι συντεχνίες και κατηγόρησε την “κυβέρνηση”, επειδή προχώρησε στη λήψη αποφάσεων χωρίς να διαβουλευθεί με τις συντεχνίες.

Ο κ. Ερχιουρμάν υπέδειξε ότι η “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ “στέκεται στα πόδια της”, επειδή έχει τη στήριξη από τέσσερις ανεξάρτητους “βουλευτές”. Από αυτούς, είπε, εάν οι τρεις καταθέσουν στη “βουλή” πρόταση μομφής, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας είναι έτοιμοι να ρίξουν την “κυβέρνηση”.

Ακόμα και εάν πρόκειται να απορριφθεί, μια πρόταση μομφής στην ατζέντα θα θέσει και πάλι το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, εξηγώντας ότι αν κατατεθεί πρόταση μομφής τώρα, δεν μπορεί να ξανατεθεί τέτοιο θέμα στη “βουλή” για τους επόμενους τρεις μήνες. Γι’ αυτό, είπε, όχι και οι τέσσερις, αλλά αν τρεις ανεξάρτητοι “βουλευτές” υπογράψουν την πρόταση μομφής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τη στηρίξουν.

Στο μεταξύ, το “υπουργικό συμβούλιο” με απόφασή του χθες ανέβαλε για 60 μέρες την απεργία που είχε προκηρύξει για σήμερα το “τμήμα” πολιτικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας στην “επαρχία” Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα