Έντονο παρασκήνιο πριν τον ανασχηματισμό

09:34 25/6/2013 - Πηγή: AEK365

Στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης η οποία ανακοινώθηκε χθες έπειτα από έντονο παρασκήνιο όπως αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όλο το Σαββατοκύριακο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και οι στενοί συνεργάτες τους ήταν σε ανοικτή γραμμή για να συμπληρωθεί

το πάζλ. Μάλιστα οι διαβουλεύσεις δεν σταμάτησαν ακόμα και λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.
Καταλύτης για τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος που προκάλεσε και την πρώτη μεγάλη καραμπόλα, ήταν η θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών που ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο ίδιο υπουργείο παρέμεινε ως υφυπουργός ο Δημήτρης Κούρκουλας, που χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Άκης Γεροντόπουλος, συνοδοιπόρος για χρόνια του κ. Σαμαρά.
Η εξέλιξη αυτή με τον κ. Βενιζέλο προκάλεσε προσωρινή εμπλοκή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (το περιβάλλον του διέψευδε ότι ζήτησε τη δεύτερη αντιπροεδρία) και η λύση δόθηκε με την τοποθέτησή του σε μια επίσης κορυφαία θέση, αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στο ίδιο υπουργείο βρέθηκαν ως υφυπουργοί η Φώφη Γεννηματά και ο Θανάσης Δαβάκης.
Η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στο Άμυνας προκάλεσε με τη σειρά της τη δεύτερη καραμπόλα, που «έστειλε» τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Πολιτισμού. Τη θέση αυτή όμως κατείχε μέχρι σήμερα ο Κώστας Τζαβάρας, με τον οποίο επικοινώνησε ο κ. Σαμαράς, για να τον ενημερώσει ότι θα είναι εκτός κυβερνητικού σχήματος, αλλά και για να τον ευχαριστήσει για το έργο του.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, πρώτα ενημερώθηκαν τηλεφωνικά οι νέοι υπουργοί, στους οποίους η φράση ήταν «σε προτείνουμε για το τάδε υπουργείο», μέχρι να κλείσει το σχήμα και στη συνέχεια όσοι θα παρέμεναν στη θέση τους ή θα εγκατέλειπαν την κυβέρνηση.
Η πρώτη μεγάλη έκπληξη που επεφύλασσε ο πρωθυπουργός, ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει επιφορτιστεί με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Επιλογή, που αν φέρει κανείς στο μυαλό του τις γνωστές θέσεις του βουλευτή της ΝΔ, υπέρ των αναγκαστικών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, φαντάζει περισσότερο ως πρόκληση για το αν θα πετύχει ή όχι και λιγότερο ως κάτι μη αναμενόμενο.
Η δεύτερη έκπληξη έχει να κάνει με την τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελάκη στο Εσωτερικών, το οποίο είναι το βασικό εκλογικό υπουργείο. Εκεί υπήρξε και η δεύτερη εμπλοκή, για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, όπου το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Ο ίδιος, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος του το ζήτησε λέγοντάς του «Σε θέλω μαζί μου Πάρι», αρνήθηκε ευγενικά απαντώντας «Πάντα μαζί σου θα είμαι». Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε ένα επίσης απολύτου εμπιστοσύνης του πρόσωπο, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε και η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του υπουργού Υγείας, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το Υγείας άλλωστε στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, τόσο λόγω της μεγάλης μαύρης τρύπας στον ΕΟΠΥΥ, όσο και των συζητήσεων που υπάρχουν για κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων προκειμένου να περιοριστούν οι σπατάλες.
Από το υπουργείο αυτό όμως, σημειώθηκε και η πρώτη κυβερνητική απώλεια, καθώς η Σοφία Βούλτεψη που προοριζόταν για θέση υφυπουργού, παραιτήθηκε πριν καν αναλάβει, για προσωπικούς λόγους, μόλις τρεις ώρες από την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Στη θέση της ορίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Ζέτα Μακρή.
Αμετακίνητος παρέμεινε ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργείο Εργασίας, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την αντικατάστασή του. Κάτι τέτοιο δεν έγινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως συνεργάζεται άψογα μαζί του και δεύτερον γιατί τα προαπαιτούμενα στα εργασιακά ζητήματα που θα πρέπει να προχωρήσουν είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα.
Στις θέσεις τους παρέμειναν, όπως είχε προαναγγείλει το newpost, οι τρεις του οικονομικού επιτελείου, Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταικούρας και Γιώργος Μαυραγάνης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο Παιδείας, ο Νίκος Δένδιας στο Δημόσιας Τάξης, η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού, ο Δημήτρης Σταμάτης στο Επικρατείας και οι Αθανάσιος Τσαυτάρης και Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρώτοι είχαμε αναφέρει και το «σπάσιμο» του Ανάπτυξης σε δύο υπουργεία, με τον Κωστή Χατζηδάκη να αναλαμβάνει το καθαρά αναπτυξιακό κομμάτι και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το ξεμπλοκάρισμα των έργων στους οδικούς άξονες και τις υποδομές, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τον Χαράλαμπο Αθανασίου, όπως επίσης και για το ΥΠΕΚΑ, για τον Γιάννη Μανιάτη. Εκτός...προγνωστικών ήταν οι τοποθετήσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, του Γιάννη Ανδριανού ως υφυπουργού Αθλητισμού και του Κώστα Γκιουλέκα ως υφυπουργού Παιδείας.
Παράλληλα στην κυβέρνηση υπάρχουν πλέον δύο Κεδίκογλου, ο Συμεών του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας και ο Σίμος της ΝΔ, που παρέμεινε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό. Τέλος αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση τοποθετήθηκε από την πλευρά της Ιπποκράτους ως εξωκοινοβουλευτικός, ο Παντελής Καψής.

Keywords
απολυσεις στο δημοσιο, αδωνις γεωργιαδης, γιάννης στουρνάρας, υπουργειο δικαιοσυνης, υφυπουργός παιδείας, σαμαρας, βενιζελος, λύση, υπουργοι, ΠΑΣΟΚ, εοπυυ, στουρναρας, newpost, χατζηδακης, υπεκα, Αντωνης Σαμαρας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, γιάννης στουρνάρας, newpost, υπουργειο εργασιας, τηλεοραση, υπεκα, υπουργειο πολιτισμου, ακης, αξονες, απωλεια, δημοσιο, δοθηκε, εγινε, εξελιξη, εσωτερικων, ζετα, ιδιο, υφυπουργος, καψης, κυβερνηση, λεπτομερειες, λύση, λογο, μαζι σου, μαξιμος, μαξιμου, μυαλο, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ορκωμοσια, παζλ, περιβαλλον, συνεχεια, σειρα, σοφια, υφυπουργός παιδείας, υφυπουργοι, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, κωνσταντινος, ωρες, δημητρης, υπουργειο, κομματι, κωστας, κυριακου, πληροφοριες, θανασης, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα