Η Δανία στο τιμόνι της Ε.Ε.

12:11 1/1/2012 - Πηγή: AEK365

Από σήμερα Κυριακή, 01/01/2012, η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύρια αποστολή να συντονίσει τα 27 κράτη-μέλη με στόχο την λύση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η τελετή ανάληψης έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου με την Κοπεγχάγη να παραλαμβάνει το τιμόνι της Ε.Ε. από την Βαρσοβία με την πρωτεύουσα της Δανίας να αναλαμβάνει την προεδρία για 7η φορά. Σημειώνεται πως η Δανία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες με κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών

της Δανίας, Νικολάι Βάμεν ξεκαθάρισε πως στόχος της Δανίας είναι να ενώσει τις χώρες της Ευρωζώνης με αυτές που βρίσκονται έξω απο αυτή. Υπογραμμίζεται πως η Δανία, όπως και η Βρετανία, βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης και κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο όπως και τα υπόλοιπα 7 κράτη-μέλη.

Μια άλλη αποστολή που έχει να αναλάβει η Δανία είναι να παίξει τον ρόλο του... διαιτητή στις διαφωνίες που αναμένεται να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Αυτό όμως δεν ανησυχεί την πρωθυπουργό της χώρας Χέλε Θόρινγκ-Σμιντ, σύμφωνα με την οποία ο συντονισμός είναι "ειδικότητα της Δανίας". Η ίδια ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα