Αρχές του επόμενου χρόνου η γεώτρηση ENI – KOGAS, λέει ο Κασίνης

19:36 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις αρχές του επόμενου χρόνου οριοθετεί χρονικά την έναρξη της πρώτης γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI – KOGAS ο Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Σόλωνας Κασίνης.

Σε ομιλία του στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο, το απόγευμα, στη Λευκωσία, ο κ. Κασίνης μίλησε για τις προοπτικές που διανοίγονται στην Κύπρο όσον αφορά στην ενέργεια, τόσον αφορά τις υποδομές αλλά και συνεργασίες.

«Ερχόμαστε από το Μιλάνο όπου εκεί συζητήσαμε με την ΕΝΙ και ΚOGAS σαν ΚΡΕΤΥΚ

και το Υπουργείο», είπε, «και πράγματι είδαμε ότι προχωρούν και οργανώνουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα πολύ γρήγορα και επιθετικά και επίσης ξεκινούν και διερευνούν για να βρουν το γεωτρύπανο που υπολογίζουν να τρυπήσουν τέλος του χρόνου, αρχές του ερχόμενου».

Όσον αφορά στη 2η γεώτρηση στην οποία θα προχωρήσει η Noble, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι προγραμματίζεται να αρχίσει τον ερχόμενο Ιούνιο, θα γίνει σε βάθος νερού 1330 μέτρων και υπολογίζεται να πάει σε βάθος 5950 μέτρων «για να δούμε μέχρι που επεκτείνεται το κοίτασμα».

«Θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσουμε πρόσθετα από την πρώτη γεώτρηση και τις τρισδιάστατες έρευνες το απόθεμα, το οποίο υπάρχει», σημείωσε.

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) που έχει υπογράψει η Κύπρος με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Η Κύπρος, είπε, «είναι η μόνη χώρα που έχει υπογράψει τρεις συνθήκες με τρεις γειτονικές χώρες», εκφράζοντας την άποψη ότι «αποτελεί παράδειγμα σήμερα, και πιστεύω ότι αυτή είναι και η βάση αναφοράς μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι με το Ισραήλ «έχουμε συνομολογήσει κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά το «unitization»». Δηλαδή εξήγησε, τι γίνεται αν βρεθεί κοίτασμα που τέμνει την μέση γραμμή των ΑΟΖ των χωρών. Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει πως καταμερίζονται τα έξοδα και τα έσοδα και πως προχωρούν από κοινού στην εκμετάλλευση.

«Με το Ισραήλ υπολογίζουμε πολύ σύντομα, εντός των επόμενων τριών μηνών, να ολοκληρωθεί κι αυτή η προσπάθεια», είπε.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με τον Λίβανο και το Ισραήλ, πηγαίνουν πολύ καλά οι συνομιλίες τους όσον αφορά τη διαφιλονικούμενη εκείνη τριγωνική ζώνη γι αυτό πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί κι αυτή η προσπάθεια».

Αναφερόμενος στις προοπτικές για νέες υποδομές είπε ότι «το πιο σημαντικό έργο που υπάρχει, είναι η δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην Κύπρο, δυναμικότητας 2 τουλάχιστον χιλιάδων mw που θα ενώνει το Ισραήλ». Ήδη, πρόσθεσε, «το Ισραήλ επέδειξε ενδιαφέρον για να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα, για να έχει εναλλακτική λύση ενέργειας, μέχρι ενός δισ. δολαρίων το χρόνο».

«Αναμένουμε το νέο Υπουργό, και υπολογίζουμε πολύ σύντομα οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί να βρεθούν και να ξεκαθαρίσει το θέμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας κατά πόσο θα υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου λέγοντας ότι «ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί και συνεχίζονται και παίρνονται δείγματα για σχετικές μελέτες για σταθερότητα του εδάφους». Πρόσθεσε ότι θα γίνει λεπτομερής περιβαλλοντική μελέτη καθώς και μελέτη επικινδυνότητας.

Πρόσφατα, ανέφερε, «ετοιμάσαμε όρους εντολής και θα προχωρήσουμε με ένα «master plan» της γύρω περιοχής, για να δούμε πως συνάδει και σε ποιο μέγεθος θα γίνει αυτή η υποδομή». Ήδη, πρόσθεσε, «η απόφαση που πάρθηκε είναι για χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει τρία τρένα 5 εκ. τόνων το καθένα».

Ο Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ έκανε αναφορά και σε μια Έρευνα του 2012 του Fraser Institute of Global Petroleum στην οποία η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 17 χωρών και η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση. Όπως είπε αξιολογήθηκαν 18 παράμετροι που επηρεάζουν την απόφαση για επένδυση σε μια χώρα, όπως το φορολογικό καθεστώς, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, πετρελαϊκό νομοθετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, γεωπολιτική ιδιαιτερότητα, πολιτική σταθερότητα, παράγοντες ασφάλειας, διαφθορά κυβερνητικών αξιωματούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα