ΔΕΟΚ: Συνέχιση του αγώνα για καταπολέμηση ανισοτήτων που επηρεάζουν τις γυναίκες

11:08 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας τιμάται φέτος σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και τα αιτήματα για τον ρόλο και για την θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία επαναδιατυπώνονται σε ένα ασταθές περιβάλλον με κυρίαρχα στοιχεία την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής.

Αυτό αναφέρει σε διακήρυξή του το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης (ΤΙΣΙΜ) της ΔΕΟΚ, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί ο κοινωνικός αγώνας για την καταπολέμηση όλων των

μορφών ανισοτήτων που επηρεάζουν τις γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι περισσότερο ευάλωτες, με το χάσμα αμοιβών να διευρύνεται, τα στερεότυπα για τα φύλα να ενισχύονται και τις ευκαιρίες για κοινωνική αναβάθμιση και χειραφέτηση να εξουδετερώνονται, προστίθεται.

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, η Κύπρος κατέχει σήμερα την χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη στο θέμα της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών με ποσοστό άνισης αμοιβής που φθάνει το 22% σε σύγκριση με 17.6% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

«Η γυναικεία ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια έχουν αυξηθεί, η μερική απασχόληση διευρύνεται ενώ οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα για τα ποιο ευάλωτα στρώματα γυναικών είναι δραματικές με απολύσεις, ανασφάλεια, υπονόμευση δικαιωμάτων και αμοιβών και απολύσεις εγκύων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πρόοδος, συνεχίζει, που έχουν σημειώσει οι γυναίκες τουλάχιστον στους σημαντικούς τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας δεν αντανακλώνται στον μισθό, το εισόδημα και την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, με «τρανό παράδειγμα» τη μη συμμετοχή γυναικών στη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συνδικαλιστική δράση και ο κοινωνικός αγώνας για την καταπολέμηση όλων των μορφών ανισοτήτων που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες και τις συνθήκες εργασίας τους».

«Εφόσον η ισότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεταξύ άλλων σημαντικό να ληφθούν δράσεις για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και να υιοθετηθούν κοινά μέτρα στενά συνδεδεμένα και συνεκτικά μεταξύ τους τα οποία να εγγυούνται την ισορροπία του επαγγελματικού με τον ιδιωτικό βίο» αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα