Διεξοδική συζήτηση για Ελλάδα απόψε στο Εurogroup

16:32 12/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα με βάση τα επίσημα έγγραφα που έλαβαν χθες το βράδυ από την τρόικα, θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για απόψε δεν υπάρχει δυνατότητα

συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από επτά κοινοβούλιο χωρών της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε η Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους δύο χρόνια αργότερα (στο τέλος του 2016) αποτελεί τροποποίηση της ισχύουσας συμφωνίας και θα πρέπει να περάσει από κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ θα επιδιώξει απόψε μια κατ΄ αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι να δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα πριν από τις 16 Νοεμβρίου, ημερομηνία αποπληρωμής από ελληνικής πλευράς ενός ομολόγους αξίας 5 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Εurogroup σχεδιάζει να συγκαλέσει μια ακόμη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στη βδομάδα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό στις αρχές της επόμενης, σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η λήψη συνολικής απόφασης πριν από την προσεχή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου), η οποία θα αφιερωθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

Αναφορικά με τα ανοικτά ζητήματα για την Ελλάδα, πέραν της δόσης, που είναι η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup. Ήδη συζητήθηκαν εκτενώς σε τεχνοκρατικό επίπεδο στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας, αλλά αυτή τη φορά οι υπουργοί θα κάνουν τη συζήτηση με βάση τα επίσημα έγγραφα της τρόικας.

Σχετικά με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής το πρόσθετο ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας το 2015 και 2016, δηλαδή τα δύο πρόσθετα χρόνια που θα δοθούν, εκτιμάται μεταξύ 15 και 30 δισ. ευρώ. Οι πηγές που θα αναζητηθούν είναι η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, η περαιτέρω μείωση κατά 50% του πρόσθετου, πέραν του διατραπεζικού, επιτοκίου των δανείων αυτών, καθώς και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας.

Το δυσκολότερο θέμα της διαπραγμάτευσης αφορά τους εταίρους με το ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στην αποψινή συζήτηση, ενώ ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» των διμερών δανείων, κάτι που οι Ευρωπαίοι εταίροι αποκλείουν για πολιτικούς λόγους, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αποδέχονταν

Keywords
Τυχαία Θέματα