ΕΔΕΚ: Νέους απαράδεκτους όρους εγείρει η Τρόικα

11:51 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκτός συζήτησης θεωρείται το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων και δεν πρέπει να ανακυκλώνεται, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου , σημειώνοντας ότι η Τρόικα αναδεικνύει τώρα και το θέμα του εταιρικού φόρου.

Σε δηλώσεις το πρωί στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι κρίσιμη, με τις διαπραγματεύσεις

με την Τρόικα να βρίσκονται στην πιο δύσκολη φάση. Πρόσθεσε ότι μετά τη συνεδρία του Eurogroup της Δευτέρας, όπου δεν υπήρξε έμπρακτη έκφραση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Τρόικα φαίνεται να παρουσιάζει νέες απαράδεκτες αξιώσεις.

“Πέραν από το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων, το οποίο συντηρείται ενώ γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι ίσως οδηγήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κατάρρευση, αναδεικνύεται το θέμα του εταιρικού φόρου. Ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα, βρήκαν την ευκαιρία, μέσω φημών, να επηρεάσουν τους ξένους επενδυτές οδηγώντας τους εκτός Κύπρου”, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Κύπρου στηρίζεται στο τομέα των υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι το φορολογικό πλαίσιο είναι το εργαλείο πώλησης υπηρεσιών σε ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο.

“Θα πρέπει να τονιστεί ότι το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια όργανα κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τότε ουδέν θέμα ετέθη περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και περί φορολογικού παραδείσου, γιατί τώρα άραγε”, διερωτήθηκε.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος, παρόλο που έχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στην ΕΕ, υπάρχουν έξοδα , πρόσθετες επιβαρύνσεις και τέλη τα οποία δεν εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, αυξάνοντας τον τελικό αποτελεσματικό φόρο και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του φορολογικού μας συστήματος.

“Δηλαδή στην πραγματικότητα ο εταιρικός φόρος δεν είναι 10% , είναι 28% με όλες αυτές τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και τα τέλη που επιβάλλονται”, είπε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε ακόμη ότι σχεδόν ομόφωνα έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια που προβλέπονται στο μνημόνιο πριν ακόμη υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, υπενθυμίζοντας ότι στα νομοσχέδια συμπεριλαμβανόταν και η αύξηση του φόρου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με παράλληλη αφαίρεση της πρόνοιας για επιστροφή φόρου.

Ο κ. Ομήρου σχολίασε και το θέμα που προέκυψε με αφορμή είδηση ότι η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει τη συμφωνία με την Κύπρο για την ΑΟΖ.

“Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την ΑΟΖ και την Αίγυπτο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για επίλυση του προβλήματος ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το κόμμα του στηρίζει κάθε προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ώστε να αποφευχθούν επαχθείς όροι.

Σημείωσε ότι η ανάγκη για εξεύρεση κεφαλαίων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους παραμένει αδήριτη, τονίζοντας όμως ότι δε μπορεί κανένας να παίζει με την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα