Επαφές Αβέρωφ Νεοφύτου με ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον

14:38 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν αποτελεί επιλογή το κούρεμα καταθέσεων, μετέφερε στο ΔΝΤ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας παράλληλα την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου της έρευνας της PIMCO

για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Νεοφύτου, συναντήθηκε χθες με τον Α’ Αναπληρωτή Γενικό Δ/τη του ΔΝΤ, David Lipton, στα κεντρικά Γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε προς τον κ. Lipton ότι για την κυπριακή κυβέρνηση «δεν αποτελεί επιλογή το κούρεμα καταθέσεων», το οποίο, υπέδειξε, εάν υιοθετηθεί «θα οδηγήσει σε καταστροφή την κυπριακή οικονομία και θα έχει παρενέργειες σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δοθέντος ότι ο προσανατολισμός της κυπριακής οικονομίας βασίζεται στις υπηρεσίες».

Περαιτέρω, υπογράμμισε προς τον συνομιλητή του, ότι η εφαρμογή του όποιου προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα και η οποία θα αποβεί αμοιβαία επωφελής τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς στους δανειστές της, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε στον κ. Lipton, ότι «εάν εφαρμοσθούν οι πρόνοιες της αρχικής συνομολογηθείσας με την Τρόικα συμφωνίας του Νοεμβρίου, μετά το τέλος του εν λόγω προγράμματος το 2016 και ένεκα του πρωτογενούς πλεονάσματος που στο μεταξύ θα προκύψει, δεν θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί ένα εκ των κριτηρίων του ΔΝΤ. Και δη η εξασφάλιση της πρόσβασης σε διεθνείς αγορές με το πέρας του προγράμματος, μέχρι και την περίοδο 2020-2021» ανέφερε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ζήτησε από τον κ. Lipton να επαναξιολογηθεί η μεθοδολογία της PIMCO και κατέθεσε προς τον συνομιλητή του πρόταση, όπως στην περίπτωση της Κύπρου υιοθετηθεί το βασικό σενάριο ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας της PIMCO.

«Να αφεθεί ανοικτό credit-line», όπως τόνισε, «για να εφαρμοστεί μετά πάροδο 3-4 ετών εάν και εφόσον η οικονομία κινηθεί προς το ακραίο σενάριο».

Υπέδειξε στον κ. Lipton ότι, στο μεταξύ, τα προσδοκώμενα οφέλη από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλουτοπαραγωγικού πλούτου της Κύπρου θα είναι πλέον χειροπιαστά και θα έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα και τότε, θα μπορεί να γίνεται λόγος για άλλες επιλογές. Επίσης ανέφερε ότι ως τότε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Απευθείας Ανακεφαλαιοποίησης, θα έχει λειτουργήσει και θα μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον επιλογή.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλυσε, τέλος, στοιχεία που πρέπει, όπως είπε, να ληφθούν από το ΔΝΤ υπόψη, ενόψει της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, όπως οι μέχρι σήμερα θετικές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων στην Κύπρο, η υπεύθυνη στάση του πολιτικού κόσμου και των συντεχνιών και η λαϊκή συναίνεση υπέρ της σύναψης δανειοδοτικής συμφωνίας και τόνισε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί η επιθυμία της κυπριακής πλευράς για υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα