Λουκαϊδης: Τεράστια γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από τη συμφωνία με τις Delek και Avner

18:49 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η υπογραφή σήμερα της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Noble για μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων της, στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner, σηματοδοτεί ακόμη μια στρατηγική συνεργασία της Κύπρου με τεράστια γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

“Από σήμερα

εμπλέκεται επίσημα πλέον και το Ισραήλ στις διαδικασίες εξόρυξής κι αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό σε συνδυασμό με την εμπλοκή χωρών όπως η Αμερική, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κορέα δημιουργούν μια ασπίδα περιφρούρησης και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χωράς μας και μετατρέπουν την ΑΟΖ μας σε ένα χώρο εμπλοκής εταιρειών και χωρών με βαρύνουσα σημασία στο παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη”, είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Πρόσθεσε πως “πέραν από την πολιτική της σημασία όμως, η σημερινή συμφωνία ανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής με τεράστια οικονομικά οφέλη. Με έμμεσο αλλά συγκεκριμένο τρόπο διευκολύνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για συνεργασίες και συνέργειες με το Ισραήλ στην εμπορική εκμετάλλευση του ΦΑ των δύο χωρών δια μέσου του τερματικού υγροποίησης που θα γίνει στην Κύπρο. Ως ΑΚΕΛ αποδίδουμε ακόμα μια φορά τα εύσημα στην κυβέρνηση η οποία με την υπεύθυνη και στοχευμένη πολιτική της, μετατρέπει καθημερινά σε πράξη την ελπίδα που γεννήθηκε στο λαό μας με την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ”, ανέφερε.

Επιτελείο Αναστασιάδη

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως “τις τελευταίες μέρες κορυφώνεται η αλαζονική και μισαλλόδοξη ρητορική του επιτελείου Αναστασιάδη, ο οποίος κατά τα άλλα θα ενώσει δυνάμεις σε πνεύμα συναίνεσης και συλλογικότητας. Τελευταίο κρούσμα”, ανέφερε, “ήταν δήλωση του βουλευτή του Συναγερμού Αντρέα Κυπριανού, ο οποίος σε μεσημβρινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, με την γνωστή έπαρση και αλαζονεία που χαρακτηρίζει το επιτελείο Αναστασιάδη, είπε επί λέξη `… δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζουν, να είναι βέβαιο ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και αναλαμβάνει σε έξι μέρες…`”.

“Εάν προεκλογικά το επιτελείο Αναστασιάδη συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικά αλαζονικό τρόπο, μόνο φόβο και ανασφάλεια προκαλεί στον κάθε πολίτη ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί μετεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης, εάν εκλεγεί Πρόεδρος. Η έπαρση, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας διακυβέρνησης Αναστασιάδη, όπως τα έζησε άλλωστε ο κυπριακός λαός, κατά παρόμοιο τρόπο, στα πέτρινα χρόνια της δεκαετούς συναγερμικής διακυβέρνησης”, είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Για τη βεβαιότητα του επιτελείου Αναστασιάδη ανέφερε πως “ο κυπριακός λαός θα τους διαψεύσει. Θα απαντήσει στην αλαζονεία και την έπαρση με την ψήφο του στο β’ γύρο των εκλογών, που στη βάση όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων θα υπάρξει. Όλοι οι δημοκρατικοί, προοδευτικοί πολίτες, θα επιλέξουν την σιγουριά και την ασφάλεια που εκπέμπει η υποψηφιότητα Μαλά, απορρίπτοντας την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, η οποία προκαλεί φόβο και ανασφάλεια”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα