Πολιτικοί αρχηγοί και Παπαδήμος αποφασίζουν για το νέο μνημόνιο

17:46 3/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε απόφαση αναφορικά με τους νέους όρους της τρόικας καλείται να αποφασίσει η Ελλάδα, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, της οποίας ο χρόνος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Οι δεσμεύσεις που ζητούνται, με την απειλή της χρεοκοπίας να βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο τραπέζι,

θα κρίνουν αν θα δοθεί «πράσινο φως» για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση της συμφωνίας για το PSI.

Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα τα μέτρα που θέτει ως προαπαιτούμενο η τρόικα και αφορούν μεταξύ άλλων μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θέτουν ζήτημα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, μειώσεις συντάξεων, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, απολύσεις στο δημόσιο, περικοπές στις παροχές των ΔΕΚΟ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μία σειρά ακόμα ζητήματα, για τα οποία ζητούνται έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία έως την Κυριακή, προκειμένου αυτή να παρουσιαστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, το οποίο σύμφωνα με την Κομισιόν ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία. Εάν τελικά η συμφωνία πραγματοποιηθεί, τότε μετά το Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει σε 10 μέρες έως τις 13 Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, για να αποφύγει την επίσημη χρεοκοπία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της σκληρότητας των μέτρων που εμποδίζουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ να υπογράψουν, ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει απόφαση ευθύνης από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε αντίθετη περίπτωση. Χαρακτηριστική είναι δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παντελή Καψή, αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στις οποίες ανέφερε ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις ”κόκκινες γραμμές” ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ”όχι” στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα