Πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος το 2014 αντί το ‘13 παρουσίασε η Γαλλία

18:05 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Γαλλία παρουσίασε πρόγραμμα την Τετάρτη για να επαναφέρει μέχρι το 2014 το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ – ένα χρόνο αργότερα από ό,τι αρχικά είχε δεσμευτεί – μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας που θα περιλαμβάνει αύξηση φόρων και εξοικονομήσεων, στο πλαίσιο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Το πρόγραμμα δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας

και βασίζεται σε αυτό που η γαλλική Κυβέρνηση αναφέρει μια “ρεαλιστική” οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 0,1% το 2013 και 1,2% το 2014, η οποία αν διατηρηθεί θα επιτρέψει στο δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 2,9% της παραγωγής το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας έχουν αμφισβητηθεί ωστόσο, τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από το νέο Ανώτατο Συμβούλιο της Γαλλίας για τα δημόσια οικονομικά, με το ΔΝΤ να εκτιμά την Τρίτη ότι η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρέχον έτος πριν αναπτυχθεί μόλις 0,3% το 2014.

Η Γαλλία αρχικά δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα στο 3,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2013, αλλά ζήτησε περισσότερο χρόνο, λόγω της ασθενούς ανάπτυξης που έχει οδηγήσει σε αναθεωρημένη εκτίμηση για το έλλειμμα του 2013 μέχρι 3,7% του ΑΕΠ.

Η γαλλική Κυβέρνηση έχει τώρα δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 2,9% το επόμενο έτος, αλλά ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη απορρίψει μια απότομη περικοπή δαπανών για την επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ρεκόρ του 94,3% του ΑΕΠ το 2014 πριν αρχίσει να μειώνεται ένα χρόνο αργότερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματίστηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα