Πρόσκληση Αναστασιάδη προς ΕΔΕΚ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανεξαρτήτως απόφασης

16:30 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι προγραμματικές θέσεις του υποψήφιου για την Προεδρία Νίκου Αναστασιάδη στα καίρια ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, την οικονομία, και το φυσικό αέριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου με τον υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα πάρει

τελικές αποφάσεις για τον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ανεξαρτήτως τελικής απόφασης της ΕΔΕΚ, η πρόσκληση για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη βάση του προγράμματός του, είναι ανοικτή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τις προγραμματικές προτάσεις που εξέθεσε ενώπιον του λαού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με αναφορές στο Κυπριακό, στα θέματα οικονομίας, φυσικού αερίου. «Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η ΕΔΕΚ θα πάρει αποφάσεις, σε ό,τι αφορά τη στάση της στην επαναληπτική εκλογή της προσεχούς Κυριακής, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής. Και ασφαλώς», συνέχισε, «ανέλαβα την υποχρέωση να εκθέσω και στο Πολιτικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή τη σύνοψη των προγραμματικών θέσεων του υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, έτσι που το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή να είναι πλήρως ενήμερα για το πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων» του κ. Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε αρχικώς θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, καθώς και τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος για την ευκαιρία που του δόθηκε να αναπτύξει τις προγραμματικές του θέσεις, στα διάφορα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, η διαχείριση της κρίσης, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς και τις πολιτικές όσον αφορά την Ευρώπη, αλλά κυρίως και τη διαχείριση του εθνικού μας πλούτου. Στο Κυπριακό, είπε, μέσα από τη συμφωνία του κυβερνητικού προγράμματος με το ΔΗΚΟ, υπάρχει μια πλήρης υιοθέτηση της διακήρυξης του ενδιάμεσου χώρου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως πλήρης θα είναι ο σεβασμός στην όποια απόφαση της ΕΔΕΚ για τον β’ γύρο. «Η ουσία παραμένει μια, ο αλληλοσεβασμός που πρέπει να υπάρξει την επομένη, η συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων και η προδιαβούλευση για οτιδήποτε απαιτεί πολιτικές για τα μεγάλα εθνικά προβλήματα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και ιδιαίτερα περιφρόνηση των θεσμών. Θα υπάρξει, όποια και αν είναι η θέση της ΕΔΕΚ, πλήρης και απόλυτη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος θεσμικά είναι ο δεύτερος τη τάξη», είπε και δεσμεύτηκε πως αν εκλεγεί, «από τη Δευτέρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τα κυπριακά δεδομένα».

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα Υπουργείων και υφυπουργείων που θα αναλάβει η ΕΔΕΚ σε περίπτωση που τον στηρίξει, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ούτε όταν αποφάσιζε ο ΔΗΣΥ τη στήριξη του κ. Ομήρου στη Βουλή είχαν μπει σε νοοτροπίες συναλλαγής, αλλά ούτε και σήμερα. «Αυτό όμως το οποίο επανέλαβα στον κ. Ομήρου, και είναι γνωστή η θέση μου, είναι ότι τη Δευτέρα, αν ο λαός μας τιμήσει με τη ψήφο του, η πρόσκληση για συγκρότηση Κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας θα επαναληφθεί προς όσες των δυνάμεων συμφωνούν με το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αλλά δεν μπήκαμε, ούτε και ήτο δυνατό να μπούμε στη λογική του διαμοιρασμού λαφύρων της εξουσίας. Το πρώτιστο που απαιτείται είναι σύμπτωση θέσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα και συνδιαχείριση, ή συνευθύνη όπως λέγεται, έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως ανεξάρτητα του εάν συμμετέχουν ή όχι κάποιοι στην Κυβέρνηση, θα υπάρχει πλήρης σεβασμός και προδιαβούλευση για ό,τι η Κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει στα μείζονα θέματα έτσι ώστε να γίνεται κατορθωτό να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση.

Ερωτηθείς ο κ. Ομήρου αν συμμερίζεται τη θέση του ΑΚΕΛ ότι η ενδεχόμενη εκλογή Αναστασιάδη θα οδηγήσει τον τόπο στην καταστροφή, είπε πως αυτή είναι μια θέση του ΑΚΕΛ. «Δεν είναι θέση την οποία έχω εκφράσει, συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβάλλεται σε εμένα αυτή η ερώτηση.

Κληθείς να πει σε ποια σημεία υπάρχουν ριζικές διαφωνίες με τις προγραμματικές θέσεις του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι γνωστές οι προγραμματικές θέσεις που στήριξε η ΕΔΕΚ στις εκλογές, στηρίζοντας την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Ανέφερε, ωστόσο, πως δεν επιθυμεί να μπει αυτή τη στιγμή σε συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων του κ. Αναστασιάδη, καθώς υπάρχουν συλλογικά όργανα τα οποία θα μελετήσουν αυτές τις προγραμματικές θέσεις για να διαμορφώσουν την ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΔΕΚ ενόψει του β’ γύρου των εκλογών.

Σε ερώτηση προς τον κ. Αναστασιάδη αν θα είναι καθοριστική μια υπέρ του τοποθέτηση της ΕΔΕΚ, νοουμένου ότι έχει μεγάλη διαφορά από τον ανθυποψήφιο του Σταύρο Μαλά, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε μπορούμε να προκαταλάβουμε τη βούληση του λαού» και ότι κάθε στήριξη προσθέτει και μάλιστα καθοριστικά. «Αλλά, εν πάση περιπτώσει, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο σεβασμός μου θα είναι απόλυτος όποια και αν είναι η απόφαση του Σοσιαλιστικού Κινήματος ή του όποιου άλλου κόμματος. Εκείνο το οποίο», συνέχισε, «θέλω και πιστεύω θα συμβεί, είναι πως ο λαός με βάση τις προγραμματικές θέσεις θα κάνει την επιλογή του, μεταξύ του τι βιώσαμε την τελευταία πενταετία και μεταξύ του τι δεσμευόμαστε για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας μέσα από μια πραγματική συνένωση δυνάμεων ή συλλογική διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων».

Νίκος Αναστασιάδης και Γιαννάκης Ομήρου κλήθηκαν στη συνέχεια να σχολιάσουν τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προς τον Σταύρο Μαλά, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως προς τον ίδιο έχει εκφράσει τη στήριξή του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, «και αυτό θα ήταν το μόνο που θα μπορούσα να σχολιάσω. Πρόσθεσε πως τον ίδιο περισσότερο τον ενδιαφέρει η απόφαση των Σοσιαλιστών της Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου από την πλευρά του είπε πως η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Στανίσεφ, δεν έγινε σε συνεννόηση με την ΕΔΕΚ που είναι μέλος του ΕΣΚ. «Η ΕΔΕΚ θα πάρει αυτόνομα και αυτοδύναμα τις αποφάσεις της όπως και στο παρελθόν, και σε ό,τι αφορά την έξοδο μας από την Κυβέρνηση όπου και τότε υπήρξε αντίδραση από πλευράς ΕΣΚ και επί του Σχεδίου Ανάν το 2004», είπε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας πως απέστειλε χθες βράδυ επιστολή στον κ. Στανίσεφ, υποδεικνύοντας του πως αυτά τα θέματα είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας του Κ.Σ ΕΔΕΚ.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει τις φήμες περί πριμοδότησης του Σταύρου Μαλά από ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ για να μην περάσει στον β’ γύρο ο κ. Λιλλήκας, ο κ. υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως θεωρεί αστείο και φαιδρό, να σχολιάσει τέτοιες διαδόσεις, τη στιγμή που στόχος ήταν η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή.

Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Ομήρου κατά πόσον είναι πολιτικά υπεύθυνη στάση η επιλογή ψήφους κατά βούληση, είπε πως η ολοκληρωμένη διαρθρωτική πρόταση και οι προγραμματικές θέσεις της ΕΔΕΚ κατατέθηκαν ενώπιον του λαού κατά την πρώτη Κυριακή και πρόσθεσε πως αυτή η αυθεντική πρόταση δεν είναι στη διαδικασία της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας. «Το Κίνημα θα πάρει αποφάσεις στα συλλογικά του όργανα, και είμαι βέβαιος ότι θα αιτιολογήσει επαρκώς την όποια απόφαση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα