Πρωτοβουλίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση από την Marfin Popular Bank

17:05 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων πάνω από 2 δισ. ευρώ λαμβάνει η Marfin Popular Bank, η οποία υποβλήθηκε στην κεφαλαιακή άσκηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης των αγορών.

Η κεφαλαιακή άσκηση που διενεργήθηκε σε 70 ευρωπαϊκές τράπεζες,

αποσκοπεί στον καθορισμό του απαιτούμενου κεφαλαιακού περιθωρίου προστασίας (capital buffer) που χρειάζονται για να φτάσουν σε δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) ύψους 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012 υποθέτοντας ακραίες και άμεσες απομειώσεις σε κρατικά ομολόγα. Η κεφαλαιακή άσκηση διενεργήθηκε χρησιμοποιώντας τον ισολογισμό 30 Ιουνίου 2011 και τις τιμές αγοράς κρατικών ομολόγων στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Το συνολικό αναγκαίο κεφαλαιακό περιθώριο προστασίας για την Marfin Popular Bank είναι 2,116 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μια προκαταρτική και ενδεικτική εκτίμηση που υπόκειται σε αλλαγές με βάση στοιχεία τέλος Σεπτεμβρίου 2011 και θα επανεξεταστεί από την Marfin Popular Bank και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Το αναθεωρημένο ποσό θα αποτελέσει τη βάση για τα σχέδια κεφαλαιακής διάρθρωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Για τους σκοπούς ενίσχυσης κεφαλαίων η Marfin Popular Bank έχει ήδη αναλάβει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

- Την ολοκλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ανταλλαγής Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου μέχρι ποσού 738 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με την ΕΤΑ δύναται να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές και γίνονται αποδεκτά ως κεφαλαιακό περιθώριο ασφαλείας

- Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 660 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 65 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκδοθεί.

- Αναγνώριση ποσού ύψους 165 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία.

- ‘Αλλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου της εσωτερικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης μέσω της οργανικής κερδοφορίας μέχρι τα μέσα του 2012 καθώς και του υφιστάμενου προγράμματος απομόχλευσης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, το οποίο στο σύνολο τους αναμένεται να αποφέρουν κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα