Σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής τουριστικής πρωτιάς

16:33 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τη δέσμευση να προωθηθούν δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διατηρήσουν την ευρωπαϊκή πρωτιά στον τομέα του τουρισμού, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το 11ο  Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού 2012, που διεξήχθη στη Λευκωσία στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο καταληκτικό του σχόλιο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη διευκόλυνσης της πολιτικής των θεωρήσεων για τουριστικές ροές από τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη χάνει το 21% των τουριστών που προτίθενται να επισκεφθούν την Ευρώπη λόγω του θέματος της

βίζας.

«Όπως τονίσαμε, η δυναμική που αναπτύσσεται για εισροή τουριστών από τρίτες χώρες κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι. Μοιραστήκαμε τις σκέψεις και προβληματισμούς μας, ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα ώστε να ξεπεραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι σημερινές δυσκολίες και εμπόδια. Οι λύσεις, βεβαίως, που θα εξευρεθούν, όπως τονίσαμε πολλές φορές, πρέπει να είναι τέτοιες που να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια μας», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι κατά το συνέδριο αναδείχθηκε η σημασία της εκ των προτέρων εξέτασης της επίδρασης των πολιτικών της ΕΕ στον τομέα του τουρισμού. Η προσέγγιση αυτή, είπε, αποτελεί κομβικό σημείο, αφενός, για τη μεγιστοποίηση του δυναμικού των πολιτικών της ΕΕ και, αφετέρου, για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην αποφυγή δημιουργίας φραγμών ή και αποτρεπτικών πολιτικών για τον τουρισμό.

Είπε επίσης ότι ο τουρισμός είναι μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει άμεσα και καθοριστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με δυνατότητες δημιουργίας προϋποθέσεων που συμβάλλουν στην περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ολοκλήρωση.

Ανέφερε επίσης ότι προσβλέπει στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τουρισμού, καθώς και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα των δράσεων και πρωτοβουλιών για τον τουρισμό πριν το τέλος του 2013 μέσω ενδιάμεσης αναθεώρησης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την επιβεβαίωση της δέσμευσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών για αξιοποίηση της προοπτικής που ανοίγεται στην ευρωπαϊκή πολιτική από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και την προώθηση δράσεων ευρωπαϊκής εμβέλειας με βάση την αρχή της επικουρικότητας, καθώς και την επαναξιολόγηση της αναγκαιότητας για στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών ώστε να καταστεί η Ευρώπη, ανταγωνιστικός, βιώσιμος και αειφόρος προορισμός.

«Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και οι προοπτικές που αναπτύσσονται επιτάσσουν άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες και δράσεις, έτσι ώστε η Ευρώπη, σαν ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός, να διαφυλάξει την ηγετική της θέση στο διεθνές τουριστικό περιβάλλον», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι κατά το Φόρουμ εξετάστηκαν τρόποι εδραίωσης της εικόνας της Ευρώπης και της προβολής της ως

Keywords
Τυχαία Θέματα