Στεφάνου: Εκτροχιασμό από τα ψηφίσματα των ΗΕ επιδιώκει η Τουρκία

17:37 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκτροχιασμό από τα ψηφίσματα των ΗΕ που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, επιδιώκει η Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου, LGR, σήμερα το πρωί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε από το σταθμό

να σχολιάσει δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέντ Οζερσάι Οικονομική Σχολή Λονδίνου, LSE, ο οποίος είχε πει ότι εάν οι Ε/Κ δεν δεχθούν αλλαγή της παρούσας διαδικασίας των συνομιλιών είτε με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, είτε με αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής τους, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα τότε η τ/κ πλευρά δεν θα συναινέσει στη συνέχιση τους όπως διεξάγονται σήμερα.

Οι τοποθετήσεις του κ. Οζερσάι στο Λονδίνο για νέα πορεία από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί λύση, αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά, γιατί η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γιατί δεν έχουμε αποτέλεσμα, ήταν το σχόλιο του κ. Στεφάνου. Μέσα από τη στάση κωλυσιεργείας αυτή, η τουρκική πλευρά, τόνισε ο Εκπρόσωπος, επιδιώκει όντως αλλαγή τής βάσης λύσης και της όλης διαδικασίας.

«Εκτροχιασμό, δηλαδή, από τα ψηφίσματα τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα τού Οργανισμού ΗΕ, για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», είπε.

Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι η τ/κ πλευρά, και γενικότερα η τουρκική, στοχεύει σε μια λύση που δεν θα είναι ομοσπονδία, στοχεύει σε μία πορεία δημιουργίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο και αυτό παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Β, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, «εμείς έχουμε πάρα πολλές φορές πει ότι σχέδιο Β στο Κυπριακό δεν υπάρχει, και δεν μπορεί να υπάρχει». Και δεν μπορεί να υπάρχει, συνέχισε, για τον απλούστατο λόγο ότι έχει συμφωνηθεί από το 1977 μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη λύση πού επιδιώκεται στο Κυπριακό, αυτή η συμφωνία για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει υιοθετηθεί από τον Οργανισμό ΗΕ, και υπάρχει σε σωρεία ψηφισμάτων του Οργανισμού ΗΕ, έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ, και από πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν μπορεί λοιπόν, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, «εμείς να αποδεχτούμε τη λογική και την πολιτική πού προωθεί η τουρκική πλευρά για αλλαγή πορεία πλεύσης, η οποία τελικά θα μας οδηγήσει στη διχοτόμηση και στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών. Αυτό επιδιώκει η τουρκική πλευρά, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και εμείς δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα