Στοχευμένοι έλεγχοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος για τα απόβλητα συσκευασιών

17:12 31/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε στοχευμένους ελέγχους για αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων συσκευασιών, θα προχωρήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση του είχε με τη διεύθυνση της εταιρείας Green Dot, που αποτελεί το πρώτο συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασιών,

ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι εξετάσθηκε το θέμα των παραγωγών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από τον περί συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών νόμο, για εγγραφή τους στο Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασιών

Προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο Σύστημα, εξήγησε προσθέτοντας ότι η Green Dot που διαχειρίζεται το Σύστημα έχει διαφυγόντα κέρδη όταν οι επιχειρήσεις δεν εγγράφονται στο Σύστημα Διαχείρισης των αποβλήτων.

Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος μετά από τη νέα νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Επίσημη Εφημερίδα, θα αρχίσει νέους στοχευόμενους ελέγχους για να εντοπίσει τις εταιρείες που παρανομούν.

Με τη νέα νομοθεσία υπάρχει δυνατότητα διοικητικού προστίμου μέχρι 3.400 ευρώ που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο, από τις πρόνοιες τις προηγούμενης νομοθεσίας που προέβλεπε ότι οι παρανομούντες έπρεπε να αχθούν ενώπιον Δικαστηρίου, ανέφερε, εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι παρανομούντες θα παραδειγματιστούν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι δεν συζητήθηκε θέμα επέκτασης του συστήματος ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων ώστε να καλυφθούν και νέες περιοχές, συμπληρώνοντας ότι εκκρεμεί.

Το θέμα έχει πρώτιστη σχέση με το Υπουργείο Εσωτερικών. είπε αναφέροντας ότι αφού ενημερωθεί πλήρως από το Τμήμα Περιβάλλοντος ο ίδιος θα συζητήσει το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Αλετράρης είπε ακόμα ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην καταβολή της χορηγίας του 2012 προς την Green Dot επειδή έπρεπε το θέμα να εξετασθεί από τον Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων κατά πόσο η χορηγία εμπίπτει στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων.

Είπε ότι ενημερώθηκε προφορικά ότι η χορηγία δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση και έτσι άναψε το πράσινο φως για καταβολή της χορηγίας το Σεπτέμβρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα