Συνάντηση ΔΗΚΟ – ΓΓ ΣΕΚ για το 64ο

14:47 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η θέση του ΔΗΚΟ είναι δεδομένη όσον αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος, όμως είναι ανοικτό σε διάλογο εφόσον υπάρχουν επιχειρήματα που δεικνύουν το αντίθετο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ με επικεφαλής τον ΓΓ, Νίκο Μωυσέως, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε και στο θέμα της ρύθμισης των απεργιών λέγοντας ότι συζητούν στη βάση της συμφωνίας του 2004 που είχε υπογραφεί

μεταξύ της τότε κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Φύτος Κωνσταντίνου είναι ο «σύνδεσμος με την ΣΕΚ και το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα» για άμεση επαφή. Το ΔΗΚΟ με σεβασμό προς το κίνημα των εργαζομένων αντιμετωπίζει τα διάφορα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Καρογιάν λέγοντας ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Όμως, είπε, υπάρχει πάντοτε ένας ανοικτός διάλογος και προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, να βρουν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και να διαφυλάξουν την πορεία της οικονομίας.

Υπάρχουν κάποια θέματα που έχουν κάποιες ευαισθησίες και βρίσκονται τώρα στη Βουλή , ανέφερε προσθέτοντας ότι αποφάσισαν να «υπάρχει μια πιο στενή και συστηματική επαφή» ώστε να μπορούν, αν είναι δυνατόν, να έχουν και κοινές πρωτοβουλίες και να διατηρήσουν ένα κλίμα συνεννόησης, όπως είναι η παραδοσιακή θέση του ΔΗΚΟ.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύο νομοσχέδια που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή, το δικαίωμα πρόσβασης και αναγνώρισης του συνδικαλιστικού κινήματος, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος, η νομική ρύθμιση των απεργιών κ.ά. «Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνήσαμε σε όλα ασφαλώς, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο Πρόεδρος με διαβεβαίωσε για την προσήλωσή του στον κοινωνικό διάλογο και έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε επαφή», ώστε να υπάρχει διάλογος, όπως επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά το 64ο με την επισήμανση ότι το ΔΗΚΟ προκατάλαβε τον διάλογο σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Μωυσέως είπε ότι υπάρχει αντιπρόσωπος της ΣΕΚ στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να τροποποιούνται όροι εργοδότησης των εργαζομένων χωρίς το δικαίωμα της συζήτησης, της διαπραγμάτευσης και της διαβούλευσης. Αυτό που μας ενοχλεί είναι ότι τον τελευταίο καιρό το κοινοβούλιό μας προσπαθεί και αλλάζει όρους εργοδότησης χωρίς να ακούσει την άποψη, να διαβουλευτεί με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους».

Σε ερώτηση για τη θέση του ΔΗΚΟ για τις απεργίες, ο Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι το 2004 επί Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ήταν γνωστό – όπως είπε – ότι είχε ευαισθησία στο θέμα της διαφύλαξης του δικαιώματος της απεργίας και της αποτροπής των υπερβολών, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και πάνω σε εκείνη τη συμφωνία το ΔΗΚΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του. «Για εμάς το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, από την άλλη πλευρά όμως ιερή είναι η διαφύλαξ

Keywords
Τυχαία Θέματα