Συνεχίζονται τα προβλήματα επανένταξης των ψυχικά ασθενών

18:17 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Περισσότερη σημασία πρέπει να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς στο θέμα της κοινωνικής επανένταξης των ψυχικά ασθενών, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι σημείωσαν ότι αναμένουν σύντομα την κατάθεση νομοσχεδίου για τα θέματα φροντίδας αυτών των ατόμων.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη λειτουργία αριθμού στεγών ευγηρίας, οι οποίες στεγάζουν αποκλειστικά άτομα με

ψυχικές ασθένειες.

«Η κοινωνική επανένταξη των ψυχασθενών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αφορά όλη την κοινωνία», ανέφερε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής.

Εξέφρασε τη θέση ότι «το κράτος, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται, θα πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία», προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να έρθει στη Βουλή ένας σχεδόν έτοιμος νόμος, ο περί της κοινοτικής φροντίδας ψυχικής υγείας» και “απ’ ό,τι μας είπαν, σύντομα έρχεται στη Βουλή για να ψηφιστεί».

Η Επιτροπή περιμένει. σύμφωνα με τον κ. Φυττή, εδώ και χρόνια την αλλαγή της νομοθεσίας περί Δημοσίων Βοηθημάτων.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να αρχίσει πιλοτικά πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης που θα αφορά την αξιολόγηση 500 ατόμων. Τα πορίσματα θα σταλούν στις υπηρεσίες για απόφαση, είπε, προσθέτοντας ότι τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν θα είναι σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ο κ. Φυττής ενημέρωσε επίσης ότι κανένας δεν ξέρει πόσοι είναι ακριβώς οι ψυχικά ασθενείς στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ζήτησε στοιχεία επ’ αυτού.

«Υπάρχει η Επιτροπή Εποπτείας των Ψυχικά Ασθενών, η οποία άρχισε πρόσφατα και κάνει καλή δουλειά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα της συμπαρασταθούμε και θα περιμένουμε περισσότερα πορίσματα για το τί δέον γενέσθαι».

Γενικά, πρόσθεσε, «ζητούμε από το κράτος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από τους ιδιωτικούς οργανισμούς που χειρίζονται τέτοια θέματα, να δραστηριοποιηθούν περισσότερο ώστε, όχι μόνο τους 4.381 που βοηθά το Τμήμα Ευημερίας με επιδόματα, αλλά και όλους τους άλλους που δεν βοηθά, γιατί δεν είναι σε κακή κατάσταση τα οικονομικά τους, να μπορέσουν να επανενταχθούν με εργοδότηση, με κοινωνική συμμετοχή».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι δύο σχέδια του Υπουργείου Εργασίας με κίνητρα προς τους εργοδότες για πρόσληψη αναπήρων και ατόμων από ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και ψυχικά ασθενών, έχουν λήξει, προσθέτοντας ότι αναμένεται η έναρξη νέου σχεδίου εργοδότησης ανέργων εκ μέρους του Υπουργείου.

«Το στίγμα και η προκατάληψη που αφορά άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο και τις οικογένειες τους δεν έχει εμποδίσει μόνο την κοινωνική τους επανένταξη, αλλά το γεγονός ότι δεν ακούγεται η φωνή τους, έχει οδηγήσει αυτά τα άτομα να είναι μια από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, δεν είναι αποκατάσταση αλλά μεταστέγα

Keywords
Τυχαία Θέματα