Θετικά τάσσεται η Γερμανία στη θέληση του λαού της Κύπρου να παραμείνει στην Ευρωζώνη

13:14 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία αντιλαμβάνεται θετικά τόσο τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε ο κυπριακός λαός στις προεδρικές εκλογές όσο και τη θέληση του να στηρίξει τη χώρα του για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε στον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Τεχνολογιών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Σοσιαλδημοκράτης, Wolfgang Tiefensee.

Παράλληλα, ο Γερμανός βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να συζητηθούν με την Τρόικα θέματα όπως η διαφάνεια του φορολογικού συστήματος και ο εταιρικός φόρος.

Κληθείς, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Σαρρή, να πει αν αντιμετωπίζει θετικά τη στήριξη της Κύπρου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Tiefensee, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή, είπε ότι «είμαστε εδώ σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, γιατί θέλουμε να έχουμε ιδίαν αντίληψη των τεκταινόμενων», προσθέτοντας ότι γνωρίζει κάποια θετική θέση της γερμανικής δημόσιας γνώμης αλλά και της Ευρώπης γενικά.

Ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της γερμανικής Βουλής είχε «μια έντονη και σημαντική συζήτηση» με τον κ. Σαρρή, ο οποίος διακρίνει με κάθε σαφήνεια, όπως είπε, τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση, αναγνωρίζει τι έχει συμβεί στην χώρα αυτή και τη δυσκολία της κατάστασης.

«Ωστόσο, υπάρχει αδιασάλευτη θέληση να βελτιωθούν τα πράγματα και να οδηγηθεί η χώρα εκτός κρίσης, δίνοντας στίγμα και συμβολικά δείχνοντας ότι θέλει αλλαγή του φορολογικού συστήματος και σκέφτεται και τη συμμετοχή των πιστωτών και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ξεπεραστούν ζητήματα όπως ξέπλυμα χρήματος», πρόσθεσε.

Αυτά, συνέχισε, είναι στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις τόσο με την Τρόικα όσο και με την ΕΕ και την Γερμανία.

Ερωτηθείς αν με την αλλαγή του φορολογικού συστήματος αναφέρεται στην αύξηση του εταιρικού φόρου ή κάτι άλλο, ο Γερμανός βουλευτής είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε «με σαφήνεια ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και ότι θέλει πραγματικά να βοηθήσει στο να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τη διαφάνεια του φορολογικού συστήματος, την εμπιστοσύνη που θα έχει η Ευρώπη στον τραπεζικό τομέα και ενδεχομένως όσον αφορά το ζήτημα του εταιρικού φόρου».

Είμαι της άποψης ότι μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις και βλέπω μια κινητικότητα στους τελευταίους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η Κύπρος είναι συστημική για την Ευρωζώνη και αν θα είναι προς όφελος της Κύπρου ένα «κούρεμα» των καταθέσεων, ο κ. Tiefensee είπε ότι δεν συζητήθηκαν αυτά τα θέματα, προσθέτοντας ότι υπογράμμισε «πόσο θετικά αντιλαμβανόμαστε τη στάση του κυπριακού λαού και την εικόνα που μεταφέρει η Κυβέρνηση».

«Θετικά αντιλαμβανόμαστε τη στάση του κυπριακού λαού στον τρόπο με τον οποίο ψήφισε, πως είναι διατεθειμένος ο λαός αυτός να στηρίξει τη χώρα του να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να είναι ευρωπαϊκή χώρα και πως ακριβώς εδώ θα μπορέσουμε και εμείς να ενισχύσουμε τη χώρα σας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα