Υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο ζητούν οι Βουλευτές

15:05 17/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων Υπηρεσιών ταλαιπωρεί τους ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα στη Βουλή.

Οι Βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ και Στέλλα Μισιαούλη του ΑΚΕΛ μίλησαν και οι δύο για την ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο έχει

ετοιμαστεί, αλλά δεν έχει κοστολογηθεί ακόμη και δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς όπως καθυστερήσεις σε διάγνωση, ανυπαρξία ανακουφιστικής φροντίδας κατ’ οίκον για τα παιδιά με καρκίνο, γραφειοκρατικές δυσκολίες για την καταβολή επιδομάτων και γενικά θέματα που αφορούν στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών.

«Σε μια εποχή όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες θα παρουσιάσει καρκίνο σε κάποιο διάστημα στη ζωή του και γιατί ο καρκίνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ένα κράτος, θεωρώ ότι είναι ευθύνη μας τώρα που έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο να προχωρήσει άμεσα η κοστολόγησή του από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Πρέπει, συνέχισε, «να μπουν οι προτεραιότητες και παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε οικονομική κρίση, η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, δεν μπορούμε να περιμένουμε, ούτε έχουμε την πολυτέλεια για τον κύπριο καρκινοπαθή να περιμένουμε».

«Ενα από τα κύρια συμπεράσματα που βγαίνουν από τη συζήτηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς λόγω κατακερματισμού των υπηρεσιών αυτών», ανέφερε σε δικές της δηλώσεις για το θέμα η Στέλλα Μισιαούλη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μηχανογράφηση του συστήματος με τα δεδομένα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα.

Η κ. Μισιαούλη ανέφερε επίσης ότι έγνοια της Επιτροπής Υγείας είναι ότι «χρειαζόμαστε σύντομα να μας δοθεί η έκθεση δράσης για τον καρκίνο, να κοστολογηθεί και να τοποθετηθούν τα πράγματα στη θέση τους».

Εξέφρασε δε ιδιαίτερη λύπη για το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στη φροντίδα που παρέχεται στα παιδιά με καρκίνο λέγοντας ότι το θέμα αυτό «θα πρέπει να το δούμε ιδιαιτέρως».

Keywords
Τυχαία Θέματα