Υπαρκτός ο κίνδυνος υλοποίησης του τουρκικού σχεδίου Β’

14:47 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για υλοποίηση ενός σχεδίου β’ από την Τουρκία, εκτιμούν αρχηγοί κομμάτων που συμμετείχαν στο Άτυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και προσθέτουν ότι οι φημολογούμενες κινήσεις της τουρκικής πλευράς θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έγκαιρης προετοιμασίας.

Στο σημερινό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων τόσο για την κατάσταση στο Κυπριακό υπό το φως της επικοινωνίας που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Μπαν Γκι-μουν το περασμένο Σάββατο, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για το φημολογούμενο τουρκικό σχέδιο β’.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Ντάουνερ με τον ΓΓ καθώς και για τις κινήσεις που παρατηρούνται από μέρους της Τουρκίας μέσα στα πλαίσια του σχεδίου β της να επιφέρει επιπρόσθετα τετελεσμένα.

Οπως είπε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους ενημέρωσε για τις προληπτικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση διεθνώς τόσο για ενημέρωση για τους λόγους που δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις προσπάθειες και επαφές που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να καταστήσει τους όποιους σχεδιασμούς της Τουρκίας ανέφικτους.

”Ολοι μαζί, όλα τα κόμματα έχουν διαβεβαιώσει ότι στα πλαίσια των δικών τους δυνατοτήτων θα συμβάλουν στις προσπάθειες και για το ζήτημα της Αμμοχώστου, αλλά και ευρύτερα για τα άλλα ζητήματα του υποτιθέμενου σχεδίου Β’ της Τουρκία, να συμβάλουμε και εμείς έτσι που να μην πραγματοποιηθούν”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε τη συνάντηση ενημερωτική, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε σωστό να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και για τις πληροφορίες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία, όπως επίσης και για τις προληπτικές κινήσεις στις οποίες εδώ και αρκετές μέρες έχει αρχίσει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ερώτηση για την αίσθηση που απεκόμισε από την ενημέρωση του Προέδρου σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν παρέπεμψε στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

”Θα είμαστε πιο ενήμεροι για τις σκέψεις, αλλά και τον προγραμματισμό των ΗΕ μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ. Ο,τι πει κάποιος τώρα θα είναι παρακινδυνευμένο”, κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στα επόμενα βήματα στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι είμαστε σε αναμονή της επίσκεψης του κ. Ντάουνερ και της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν σε αυτό το στάδιο.

”Είναι προφανές ότι σε αυτό το στά

Keywords
Τυχαία Θέματα