ΥΠΕΞ : Οι δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ δεν είναι θέμα παζαρέματος

17:05 17/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Άγκυρα έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας «δεν είναι θέμα παζαριού».

Σε δηλώσεις μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη νέα Πρέσβειρα της Αιγύπτου

στην Κύπρο Menha Mahrous Bakhoum, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι ήταν μια ουσιαστική συνάντηση ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Υπουργός έκαμε λόγο για μια πολύ σημαντική επίσκεψη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει στη διαδικασία μετασχηματισμού της Αιγύπτου.

«Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαφή με αυτή τη χώρα για να δούμε πως μπορούμε, όχι μόνο να διατηρήσουμε τις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, αλλά και να βρούμε τρόπους να συμβάλουμε και εμείς στην ανάπτυξη και την αναδιαμόρφωση των θεσμών αλλά και της δημοκρατίας σ΄ αυτή την πολύ σημαντική γειτονική μας χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, η κα. Μαρκουλλή ανέφερε ότι «η Αίγυπτος τιμά και θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Υπουργός παρέπεμψε στις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας , προσθέτοντας ότι αυτή η θέση θα επαναβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια της δικής της επίσκεψης στην Αίγυπτο.

Σημείωσε ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος, εκτός από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το 2003 για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, έχουν επίσης υπογράψει και «μια πολύ σημαντική συμφωνία», όπως είπε, για τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων η οποία εκκρεμεί για επικύρωση και στις δύο χώρες.

«Αυτό το οποίο έχω ζητήσει από την Πρέσβη της Αιγύπτου είναι να προχωρήσουμε και οι δύο χώρες και ιδιαίτερα η Αίγυπτος προς την κατεύθυνση της επικύρωσης αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο διάφορα κοινά έργα όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για την οριοθέτησης της ΑΟΖ η οποία δεν έχει επικυρωθεί από τη βουλή του Λιβάνου, η κα. Μαρκουλλή είπε ότι «μετά από τη συνάντηση που είχα με τον ομόλογο μου στη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί την Κύπρο μια αντιπροσωπεία από τον Λίβανο η οποία θα αποτελείται καθαρά από τεχνοκράτες τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά κυρίως από άλλα αρμόδια Υπουργεία, χαρτογράφοι, διάφοροι άλλοι που χειρίζονται θέματα δικαίου της θάλασσας».

Η Υπουργός είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη την ημερομηνία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Κύπρο σημειώνοντας ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη.

Ανέφερε ότι στόχος αυτής της επίσκεψης θα είναι «για να συζητήσουμε πάν

Keywords
Τυχαία Θέματα