Το αριθμητικό μυαλό του Τσίπρα

Θα μπορούσαν οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαίου να αναδείξουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας;

Με ακραία αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα θα μπορούσε.

Στην περίπτωση που τα κόμματα της Αριστεράς συγκεντρώσουν ένα ποσοστό κοντά στο 45% και  μαζί με την ψήφο ανοχής των βουλευτών του Πάνου Καμμένου, θεωρητικά η χώρα θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση Αριστεράς μετά τις αυριανές εκλογές.

Μεγάλη

βαρύτητα για αυτή τη δυνατότητα θα έχει και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Το σενάριο στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που τα κόμματα τα οποία θα συμπράξουν σε μια τέτοια κυβέρνηση καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστό γύρω στο 55%.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις τελευταίες δηλώσεις του δείχνει να το πιστέυει αυτό. Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ προχθές τόνισε ότι «Η εντολή που θα μας δώσει ο λαός, δεν θα επιστραφεί».

Αυτό δείχνει ότι ο ίδιος θα εξαντλήσει την πιθανότητα να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα δεδομένα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς στο αριθμητικό μυαλό του Τσίπρα βγαίνουν όπως φένεται και τα πιστεύει. Δεν αρκούν όμως μόνο τα αριθμητικά δεδομένα.

Τα πολιτικά δεδομένα είναι εξίσου δύσκολα.

Η στάση της Αλέκας Παπαρήγα είναι αρνητική σε μια τέτοια προοπτική. Ο ίδιος όμως πιστεύει ότι μετά τις εκλογές και όταν η δυνατότητα για μια τέτοια κυβέρνηση πλέον θα είναι πραγματικότητα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ θα αλλάξει στάση.

Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, αρνείται την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ εσχάτως μιλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης.

Ίσως ο κ.Κουβέλης θα προτιμούσε σε αυτή τη κυβέρνηση να χωρά και το κόμμα του κ. Βενιζέλου. Μια συμμετοχή η οποία δεν θα μπορούσε να δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας με όσα έχει δηλώσει έως σήμερα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου σε μια τέτοια κυβέρνηση, το μόνο στο οποίο συμφωνούν είναι η αντιμνημονιακή τους στάση. Τα δύο κόμματα δείχνουν ωστόσο να διαφέρουν σε μια σειρά βασικών σημείων των εξαγγελιών και του προγράμματός τους, με πρώτο και κύριο το μεταναστευτικό. Αρκεί η άρνηση του Μνημονίου, για να τους ενώσει ή αυτά που τους χωρίζουν είναι πιο ισχυρά;

Keywords
Τυχαία Θέματα