Υποβάθμισε Ισπανία και Κύπρο η Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την Ισπανία κατά τρεις μονάδες, από A3 σε Baa3, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εντός του επόμενου τριμήνου ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μία βαθμίδα χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολογήσεων του οίκου βρίσκονται τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Για την απόφασή του ο οίκος επικαλείται πρώτον την πρόθεση της κυβέρνησης της Ισπανίας να δανειστεί μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον EFSF

ή το ESM για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό, σημειώνει η Moody’s, θα αυξήσει το χρέος της χώρας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης.

Η Ισπανία, συνεχίζει ο οίκος, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές κάτι που καταδεικνύεται από το δανεισμό για τις τράπεζες μέσω EFSF ή ESM αλλά και από την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εγχώριες τράπεζες για την αγορά νέων ομολόγων. Με τη σειρά τους, οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος.

Τρίτον, κατά τη Moody’s, η συνεχιζόμενη αδυναμία της ισπανικής οικονομίας καθιστά «μία πολύ πιο σοβαρή ανησυχία» την ευπάθεια σε μία ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης, από ό,τι αν υπήρχε «εύλογη προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Η Moody’s ανακοίνωσε επίσης υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο μονάδες, σε Ba3 από Ba1, θέτοντας επίσης τη χώρα σε επιτήρηση για νέα υποβάθμιση. Η βασική αιτία της υποβάθμισης της Κύπρου είναι η σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της χώρας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας η κρατική ενίσχυση προς τις κυπριακές τράπεζες να αυξηθεί, εξαιτίας της έκθεσης τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών να ισοδυναμεί με ποσό ενδεχομένως μεγαλύτερο και το 10% του ΑΕΠ της Κύπρου. Η Moody’s σημειώνει τέλος ότι οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν μπει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση

Keywords
Τυχαία Θέματα