Τα καλύτερα εστιατόρια του 2011

Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2011 είναι γεγονός, όπου θα συναντήσεις μεγάλες απουσίες, νέες αφίξεις αλλά και μεγάλες ανακατατάξεις.

Από την Ειρήνη Χατζημιχάλη

Η λίστα του St. Pellegrino δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2002 από το Restaurant Magazine. Από τότε και κάθε χρόνο, πάνω από 800 ειδικοί της γαστρονομίας ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, επισκέπτονται τα εστιατόρια incognito και σημειώνουν τις παρατηρήσεις και τη βαθμολογία τους. Δεν υπάρχουν αυστηρά διατυπωμένα κριτήρια,

γι ‘αυτό και η τελική κατάταξη εξαρτάται από την προσωπική τους εμπειρία. Η λίστα που ανακοινώνεται μπορεί να μην είναι απόλυτη, αποτυπώνει ωστόσο με επιτυχία τις γαστρονομικές τάσεις και λειτουργεί σαν αξιόπιστη ένδειξη για τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Φέτος, όπως και όλες τις προηγούμενες χρονιές, είναι εμφανής η επικράτηση των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων εστιατορίων. Ωστόσο η λίστα μας επιφύλασσε και εκπλήξεις με εστιατόρια από χώρες όπως η Ρωσία, το Περού, η Βραζιλία και το Μεξικό αλλά και μεγάλες μετακινήσεις, όπως το εστιατόριο Nihonryori RyuGin στο Τόκιο, που ανέβηκε 28 θέσεις και βρέθηκε στο Νο 20, και το Restaurant de l’Hôtel de Ville, που καταποντίστηκε στο Νο 47 από το 14 πέρσι.

Στην πρώτη δεκάδα οι μετακινήσεις δεν ήταν τόσο έντονες, κέρδισαν, όμως, τις εντυπώσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δανέζικο Noma, αποδεικνύοντας ότι δεν βρίσκεται τυχαία στο Νο 1, αλλά ήρθε για να μείνει. Το διάσημο El Bulli, που παρέμεινε στην κορυφή για 8 συνεχόμενες χρονιές, έλαμψε δια της απουσίας του. Αφού εκτοπίστηκε πέρσι στη δεύτερη θέση, φέτος αποσύρθηκε από το διαγωνισμό και οι κακές γλώσσες θεωρούν την κίνηση αυτή του Φεράν Αντριά εσκεμμένη, προκειμένου να μην υποβιβαστεί περαιτέρω η θέση του εστιατορίου του. Τέλος, ο celebrity σεφ Heston Blumenthal μπορεί να μην μπήκε στη λίστα με το νέο του εστιατόριο Dinner που συγκεντρώνει εξαιρετικές κριτικές (απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η -τουλάχιστον- 18μηνη λειτουργία) παραμένει, όμως, σταθερά στην πρώτη δεκάδα με το «κλασικό» πλέον Fat Duck.


1.  Noma, Δανία
Η ομάδα του Noma, με επικεφαλής τον σεφ René Redzepi, έχει ήδη 2 αστέρια Μισελέν στο ενεργητικό της και χτίζει σιγά-σιγά τη δική της αυτοκρατορία. Το Noma μπήκε για πρώτη φορά στη Λίστα το 2006, στην 33η θέση και στη συνέχεια ακολούθησε συστηματικά σταθερή ανοδική πορεία. Το 2009, ένα χρόνο πριν φτάσει στην κορυφή, βρισκόταν στο νούμερο τρία και είχε γίνει το πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο στον κόσμο.


2. El Celler De Can Roca, Ισπανία
Μπορεί το El Bulli να αποσύρθηκε, η Καταλονία, όμως, εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το El Celler de Can Roca, είναι ίσως το λιγότερο γνωστό εστιατόριο που έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Αυτή η σχετική «αφάνεια» έδωσε την ευκαιρία στους τρεις αδερφούς Roca (σεφ, σομελιέ και ζαχαροπλάστης) να αφοσιωθούν στην τέχνη τους και να δημιουργήσουν μια συναισθηματική κουζίνα με γεύσεις που μπορού

Keywords
Τυχαία Θέματα