Τhe Master Key System

Εκδόθηκε το 1916, κόστιζε 1.000 δολάρια, το πίστεψε ο Bill Gates, είναι το μυστικό πίσω από το ‘’The Secret’’ και απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Σήμερα το βρίσκεις τσάμπα στο δίκτυο ή το κατεβάζεις σε application. Αυτή είναι η ιστορία του.

Από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο

Στα 46 του ένας πετυχημένος επιχειρηματίας στην Αμερική, ο Charles F. Haanel, κάθεται και γράφει ένα βιβλίο. Ήταν ήδη πρόεδρος σε διάφορες εταιρίες μεταξύ αυτών και μιας εξόρυξης χρυσού, ρεπουμπλικάνος, μασόνος και μέλος διαφόρων ομάδων από

οικονομικά μέχρι μεταφυσικά και αθλητικά. Σήμερα θεωρείται ο πατέρας των βιβλίων αυτοβοήθειας και λένε πως από αυτόν επηρεάστηκε η Rhonda Byrne που έγραψε το απόλυτο best seller στο είδος, το γνωστό “The Secret” που το έχουν διαβάσει μέχρι και κάτι γνωστοί μου στην απομακρυσμένη ελληνική επαρχία.

Το 1916 το είδος ήταν άγνωστο. Πήγαινες στο γιατρό. Ή στον ψυχολόγο αν την είχες ακούσει. Μην κοιτάς που ο έλληνας τους ανακάλυψε την τελευταία δεκαπενταετία. Και τώρα με την κρίση; Ας’ το,  στα favorites του κινητού κατευθείαν.  Όμως στην Αμερική τους είχαν αγκαζέ από παλιά, ειδικά σε πιο σοφιστικέ πόλεις τύπου Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Νέα Υόρκη ή Ουάσινγκτον. Τότε λοιπόν το να κάτσεις και να διαβάσεις ένα βιβλίο για να εξελιχθείς σαν προσωπικότητα ή για να ανακαλύψεις τον ισχυρό εσωτερικό εαυτό σου έμοιαζε με χοντροκομμένο ανέκδοτο. Μετά ήρθε η καθολική εκκλησία και το απαγόρευσε. Το μούδιασμα που παράγει μια θρησκευτική απαγόρευση  σε μια χώρα που ακόμα και στο δολάριο έχει χαραγμένη τη φράση “In God We Trust” θα έπρεπε να λειτουργήσει αντί-καταλυτικά στην πορεία του βιβλίου, αλλά είτε γιατί ως γνωστόν το απαγορευμένο είναι πιο γλυκό, είτε γιατί το βιβλίο είχε όντως κάτι να πει, έγινε κάτι σαν το ψιθυριστό talk of the town ψαγμένων ομηγύρεων… Μπορεί να εξηγείται και κοινωνικά. Είχαν περάσει μόλις δυο χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, η γρίπη είχε θερίσει εκατομμύρια και κάποιος κόσμος έψαχνε τον εναλλακτικό δρόμο για το comeback.

Σε λίγα μόλις χρόνια και σε μια εποχή που η διαφήμιση δεν είχε τη διείσδυση που σήμερα ξέρουμε το “Master Key System” είχε πουλήσει ήδη 200.000 κομμάτια. Θεωρώ όμως πως οι δυο άνθρωποι που του έδωσαν το ψυχολογικό overboost του να μην το θεωρήσεις σαν άλλο ένα αστείο θαυματουργού μεταμεσονύκτιου τελεμάρκετινγκ είναι η Byrne που έλεγα παραπάνω και ο Gates. Λέγεται -το γράφει και η Wikipedia, αν θες  να το ψάξεις- πως ο ευφυέστατος nerd στα χρόνια που σπούδαζε στο Χάρβαρντ έπεσε στα χέρια του το Master Key και εκεί του γύρισε. Παράτησε το πανεπιστήμιο, πίστεψε στο προσωπικό του μεγαλείο και βγήκε να εκπληρώσει το προσωπικό του μάντρα “ένας υπολογιστής σε κάθε σπίτι”. Και έκανε την Microsoft.

Στόμα με στόμα έγινε “το βιβλίο της Silicon Valley”, η νέα πνευματική Βίβλος των παιδιών με τις βερμούδες και τα πληκτρολόγια στα γόνατα. Η αλήθεια είναι πάντως πως το βιβλίο εμπεριέχει ένα ζόρι. Πέρα από ενότητες που λίγο πολύ στροβιλίζονται αυτιστικά γύρω από την ιδέα πως ο έλεγχος της σκέψης είναι ό

Keywords
Τυχαία Θέματα