Ανασκόπηση 2012 – Αθλητισμός

Από τον Αριστείδη Αποστόλου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό -και όχι μόνο- γεγονός της χρονιάς. Οι αγώνες ξεκίνησαν επισήμως στις 27 Ιουλίου με μια φαντασμαγορική τελετή που την παρακολούθησαν 80.000 άτομα μέσα στο στάδιο και περίπου ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Εκεί έλαμψαν τα ονόματα μεγάλων αθλητών, όπως ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς (έφτασε τα 22 Ολυμπιακά μετάλλια και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ) και ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ (έγινε ο πρώτος

στην ιστορία που έκανε το νταμπλ -με χρυσό σε 100 και 200 μ.- σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς). Ωστόσο πρόσωπο των Αγώνων ήταν ο Νοτιοαφρικανός δρομέας Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος έγινε ο πρώτος μη αρτιμελής αθλητής που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς. Στη μάχη των μεταλλίων, πρώτες οι ΗΠΑ, με τους Κινέζους και τους διοργανωτές Βρετανούς να παίρνουν τις επόμενες θέσεις.

Όσο για την ελληνική αποστολή, ο απολογισμός ήταν ιδιαίτερα φτωχός: μόλις δύο χάλκινα μετάλλια, με τον Ηλία Ηλιάδη στην κατηγορία -90 κιλών στο τζούντο, και τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό από το 1988, όταν η Ελλάδα είχε μόνο ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Μπάμπη Χολίδη στην πάλη. Αξίζει να σημειωθεί και η συγκλονιστική προσπάθεια που κατέβαλε ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας, όπου κατέκτησε την 4η θέση.

Άλλο μεγάλο ραντεβού ήταν το Euro, με την Ισπανία να θριαμβεύει (φυσιολογικά), επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Όσο για την Ελλάδα, έκανε την υπέρβαση, περνώντας από τη φάση των ομίλων, ενώ στη συνέχεια αποκλείστηκε από μία ανώτερη Γερμανία. Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε η αποκαθήλωση του θρυλικού ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος αποδείχθηκε πως ήταν εγκέφαλος μιας συνωμοσίας ντοπαρίσματος. Στον σάλο που ακολούθησε, ο Άρμστρονγκ υπέστη πολλές ταπεινώσεις. Mεταξύ αυτών, η αφαίρεση των μεταλλίων και βραβείων του από αγώνες όπως ο Γύρος της Γαλλίας, καθώς και η απομόνωσή του από οργανισμούς και χορηγούς. Όσον αφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η κρίση έφερε σε αδιέξοδο πολλές ομάδες, όπως την ΑΕΚ που δοκιμάζεται σκληρά σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το πρωτάθλημα Ευρώπης στο μπάσκετ που κατέκτησε ο Ολυμπιακός.

Keywords
Τυχαία Θέματα