Ανασκόπηση 2012 – Τεχνολογία

Από τον Μιχάλη Ασπραδάκη

Αυτή η χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα δυναμική και ενδιαφέρουσα για τον κόσμο της τεχνολογίας, με τους χρήστες του ίντερνετ να διαδηλώνουν για την ελευθερία στο διαδίκτυο, το Facebook να ξεπερνά τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες και τον πόλεμο με τις πατέντες να συνεχίζεται. Εκατομμύρια χρηστών, ανησυχώντας για το μέλλον του διαδικτύου και τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης, κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας, ενώ hackers εξαπέλυσαν επιθέσεις σε διάφορες

ιστοσελίδες ανά τον κόσμο ως αντίδραση στη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Το 2012 ήταν η χρονιά που άλλαξε η προτίμηση των χρηστών όσον αφορά στο μέγεθος του κινητού τηλεφώνου. Πλέον οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν smartphones με οθόνες μεγαλύτερες των 4 ιντσών, ενώ δημιουργήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των tablets. Εταιρείες που παραδοσιακά δραστηριοποιούνταν στον χώρο των σταθερών υπολογιστών ενδιαφέρθηκαν και έβγαλαν σε κυκλοφορία συσκευές με οθόνες αφής, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση. Τεράστια άνθιση όμως γνώρισαν και τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία πλέον αποτελούν πραγματικό τρόπο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης. Πέρα από το Facebook και το Twitter, εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν το Google+, μοιράζονται φωτογραφίες στο Instagram ή κάνουν πινς στο Pinterest. Ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών έσπασε κάθε ρεκόρ -όχι μόνο σε τηλέφωνα και tablets- αλλά και σε «έξυπνες» τηλεοράσεις, Windows και στην τελευταία έκδοση Mac OS της Apple. Και αναφερόμενοι στην Apple, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν υπάρχει μέλλον στην εταιρεία μετά τον Steve Jobs, για να πάρουν την απάντηση ότι η Apple έγινε το 2012 η πιο πολύτιμη εταιρεία στην ιστορία με τη μετοχή να κοστίζει πάνω από 700 δολάρια και την αξία της εταιρείας στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια!

Όμως ακόμα και ως η πιο πολύτιμη εταιρεία η Apple δε σταμάτησε να «κυνηγάει» μικρότερες ή αντίστοιχες εταιρείες software & hardware για πατέντες που η ίδια έχει κατοχυρώσει. Κυρίως σε Αμερική, Γερμανία και Κίνα υπήρξαν οι περισσότερες δικαστικές διαμάχες για πατέντες, αντιγραφές προϊόντων, με τις εταιρείες να αλληλομηνύονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος έμεινε εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τις εταιρείες τεχνολογίας, στον «πόλεμο» αυτό μπήκαν και εταιρείες από άλλους χώρους, όπως π.χ. οι Ελβετικοί Σιδηρόδρομοι, που ανάγκασαν την Apple να πληρώσει 21 εκατομμύρια για αντιγραφή του ρολογιού που χρησιμοποιούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα