Η Γερμανία συνεχίζει να διχάζει την Ευρώπη

-Όλοι εναντίον Μέρκελ πλέον στην Ε.Ε.

-Με συμβιβασμό και «δώρο»120 δισ. έληξε η Σύνοδος Κορυφής

Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης με τη διοχέτευση πόρων που φτάνουν τα 120 δισ. ευρώ, με ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άμεση πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «ομολόγων έργου» (project bonds) κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες,

με τη συσπείρωση των χωρών του Νότου κατά της Γερμανίας να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Του Γιάννη Αποστόλου

Και οι δύο πλευρές (Γερμανοί και οι «άλλοι») προέβησαν σε βήματα συμβιβασμού, η σε γενικές γραμμές σκληρή στάση του Βερολίνου όμως έχει στην κυριολεξία εξαγριώσει τους υπόλοιπους.

Στο τραπέζι τέθηκε και ο «οδικός χάρτης» για τη στενότερη οικονομική ενοποίηση, την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας μέσω (και) του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών που ζητούν οι Γερμανοί, ωστόσο η γερμανική εμμονή προσέκρουσε στην εξίσου σταθερή πλέον θέση της Ιταλίας, της Γαλλίας και άλλων για ανάπτυξη. «Είχαμε μία καλή συζήτηση για την στενότερη οικονομική ενοποίηση και το Σύμφωνο Ανάπτυξης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χερμάν Βαν Ρομπάι, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για τον «οδικό χάρτη» οικονομικής ενοποίησης προβλέπουν ενοποίηση του χρηματοοικονομικού πλαισίου, του δημοσιονομικού πλαισίου και του πλαισίου οικονομικής πολιτικής, με ταυτόχρονη διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λήψη αποφάσεων.

Πακέτο ανάγκης

Η εφημερίδα Financial Times Deutschland, εντωμεταξύ, δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο προβλέπει την στήριξη Ισπανίας και Ιταλίας, ίσως με την μορφή ενός «πακέτου εκτάκτου ανάγκης», από τους μηχανισμούς στήριξης (EFSF και ESM), κάτι για το οποίο όμως αντιδρά το Βερολίνο, ώστε να διευκολυνθεί ο δανεισμός των δύο χωρών, τα επιτόκια των οποίων έχουν πλέον εκτοξευτεί.

Η Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν ευθέως τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση των μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους: «Δεν πρόκειται για επιφυλάξεις σε βάθος, αλλά θέλουμε αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης, το μακροπρόθεσμο πρέπει να συνδεθεί με το βραχυπρόθεσμο», διεμήνυσε η ιταλική αντιπροσωπεία, ενώ οι Ισπανοί διεμήνυσαν ότι συμφωνούν με αυτή την θέση. «Τασσόμαστε υπέρ του συμφώνου ανάπτυξης, δεν το μπλοκάρουμε, αλλά χρειάζονται επίσης έκτακτα μέτρα», δήλωσε μέλος της ισπανικής αποστολής. «Δύο χώρες εμμένουν στην ύπαρξη συμφωνίας και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όμως η συζήτηση δεν μπλοκαρίστηκε καθόλου, συνεχίζεται», δήλωσε την πρώτη ημέρα της Συνόδου ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών

Keywords
Τυχαία Θέματα